Αρχική Κοινωνικά Σέρρες : Εκθεση φωτογραφίας με θέμα « Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ»

Σέρρες : Εκθεση φωτογραφίας με θέμα « Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ»

από ttt

Ο  Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών στα πλαίσια του 17ου Ανταμώματος Ηπειρωτών Μακεδονίας-Θράκης, που θα γίνει στις Σέρρες 16 & 17 Ιουνίου 2023, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο « Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ» καθώς επίσης και έκθεση Ηπειρώτικης παραδοσιακής φορεσιάς, στον 1ο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών .Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και φορεσιάς έγιναν από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλο Παναγιώτη το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουνίου 2023. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023. ΄Ωρες λειτουργίας 10.00-14.00

Είναι μια προσπάθεια του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα της Ηπείρου.Η έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει φωτογραφίες της καθημερινότητας του 19ου αιώνα στην ΄Ηπειρο, χορηγία του Δήμου Ορεστιάδας και ιδιοκτησίας του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου ΄Εβρου & Φίλων «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», αλλά και του 20ου αιώνα, ιδιοκτησίας του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών.

Η έκθεση παραδοσιακής Ηπειρώτικης φορεσιάς περιλαμβάνει παλιές Ηπειρώτικες φορεσιές του 19ου και 20ου αιώνα που βγήκαν από τα σεντούκια παλιών Ηπειρωτών που ζουν στις Σέρρες, και δόθηκαν στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών με πολλή αγάπη, παλιές φορεσιές και εξαρτήματα αυτών που έχουν γίνει δωρεά στον σύλλογο, όπως και παλιές φορεσιές από συλλόγους της Ηπείρου. Επίσης στην έκθεση υπάρχουν και Ηπειρώτικες φορεσιές, πιστά αντίγραφα, που έχουν κατασκευασθεί και κεντηθεί από μέλη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών και περιλαμβάνονται στην πλούσια ιματιοθήκη του.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σίσκα όλα τα αντίγραφα φορεσιών που έχει ο σύλλογος στην κατοχή του είναι κεντημένα από τα χέρια των μελών του. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των φορεσιών.Ο κ. Δημήτριος Πάτσιος Ηπειρώτης στην καταγωγή μας έδειξε γεμάτος συγκίνηση το ‘’σιγκούνι’’ της γιαγιά του και κάλεσε τους Σερραίους να πάνε να δούνε τις πανέμορφες Ηπειρώτικες φορεσιές.

 

 

 

 https://epiloges.tv

 
  

Σχετικά Άρθρα