Αρχική Κοινωνικά Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ… ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ… ΑΡΙΣΤΕΡΑ

από ttt
”Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά”. Tου ΠΑΣΟΚ από το 1974 κυρίαρχο σύνθημα μέχρι που ξεθύμανε εντελώς το 1981, τότε που το μαϊμού κίνημα του σοσιαλισμού έγινε κυβέρνηση. Και από την πρώτη κιόλας μέρα, για να μη ξεχνιόμαστε, το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ ήταν μια ακόμα μαϊμού δεξιά με άλλη ποδοσφαιρική φανέλα, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει την αριστερή ρητορική. Το ”Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά” ήταν ένα ακόμα ανιστόρητο προεκλογικό σύνθημα του Αντρέα Παπανδρέου, σίγουρα παραπλανητικό, προκειμένου να διαχωριστεί από την ΝΔ και να εισπράξει κομματικά κέρδη ποντάροντας στο άλλο παραμύθι. Αυτό που δεκαετίες πουλούσε η αριστερά, ότι στην Ελλάδα υπάρχει δεξιά.

Η ”δεξιά” είναι γέννημα της αριστεράς. Ένα απόλυτα κατασκεύασμα της αριστεράς. Ακόμα και σήμερα στη χώρα μας δεν έχει τολμήσει να σκάσει μύτη ένα γνήσιο κόμμα της δεξιάς πολιτικής φιλοσοφίας. Δεξιάς πολιτικής πρακτικής. Κόμμα στα ίσα να παραδεχτεί και να έχει ασπαστεί την ελεύθερη οικονομία, την απόλυτη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, την απουσία του κρατισμού, αλλά και την ουσιαστική κρατική κοινωνική παρέμβαση σε θέματα ασφάλειας, υγείας και παιδείας. Γιατί; Επειδή έχει περάσει η προπαγάνδα πως ό,τι δεξιό είναι αντιλαϊκό.

Να το ξαναπούμε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ατόφια δεξιά. Οι αριστεροί χαρακτήρισαν ”δεξιούς” τους κομματικούς αντιπάλους τους και πράγματι κατάφεραν να τους ταυτίσουν με την εθνική μειοδοσία, με την ξενοκρατία, τον φασισμό, το ρουφιανηλήκι και ό,τι άλλο κατάπτυστο πολιτικά. Και είχαν δίκαιο οι αριστεροί αγωνιστές για όλα όσα καταλόγιζαν, προπολεμικά και μεταπολεμικά, στα ”δεξιά” μουνόπανα, βασιλικά, νατοϊκά. Με μια διαφορά: Οι κομματικοί, οι κυβερνητικοί της άλλης, της ”αντίθετης” πλευράς της αριστεράς δεν ήταν δεξιοί. Δεν γνώριζαν τι είναι δεξιά, δεν εφάρμοσαν ποτέ δεξιά πολιτική. Και ήταν επόμενο, σε μια χώρα μπανανία που τον πρώτο λόγο είχε ο ξένος παράγοντας, να σταθεί οικονομικά μόνη της στα πόδια, να οργανώσει κράτος ανεξάρτητο και να μην άγεται από την απόγνωση και την απελπισία του κοσμάκη.

Οι ”πονηροί” αριστεροί επένδυσαν πολιτικά και… ιδεολογικά αποκαλώντας ”δεξιούς” τα κωλοσφούγκια του καθεστώτος. Πως αλλοιώς, όμως, να χαρακτήριζαν τα στελέχη του Λαϊκού κόμματος, του Συναγερμού, της ΕΡΕ, της ΝΔ; Αμόρφωτους, κατώτερους, λεχρίτες, ρεζίληδες, μαυρογυαλούρους, που μια ζωή λαμογιάριζαν με το δημόσιο; Στο κοινό, μάλιστα, που απευθυνόταν και η λεγόμενη αριστερά. Αφού, λοιπόν, οι της εργατικής τάξης αποφάσισαν ότι οι ίδιοι είναι αριστεροί, βάπτισαν ”δεξιούς” τους απέναντι.

Το 1974 ο μέγιστος λαοπλάνος της αιωνιότητας Ανδρέας Παπανδρέου πήρε ένα φιλοβασιλικό σύνθημα του περασμένου αιώνος, το ”Η Ελλάδα στους Έλληνες” και το ”Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά” και έπαιζε μπάλα χωρίς αντίπαλο. Επειδή οι οι κατηγορούμενοι ”δεξιοί” ποτέ δεν αντιμετώπισαν την ”ύβρι” ότι είναι δεξιοί με περηφάνια. Να πουν ”Ναι, είμαστε δεξιοί, τιμή μας και καμάρι μας”.

Οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ ήταν στο μπαλκόνι πολύ πιο αριστερό από τον Σύριζα. Δεν μιλούσε μονάχα για εθνική… ανεξαρτησία, για έξω οι βάσεις του ΝΑΤΟ, έξω από την Ευρώπη που είναι το ίδιο συνδικάτο. Το ΠΑΣΟΚ, το πλέον διεφθαρμένο και λαϊκίστικο κόμμα που ξεπέρασε με τους πρασινοφρουρούς το κομματικό κράτος της ”δεξιάς” μιλούσε και για τον… σοσιαλιστικό ανασχηματισμό της εθνικής οικονομίας. Παπάρια μάντολες.

Και ΄ρχεται ο Συνασπισμός, που έχει πάρει το μήνυμα απ’ έξω και προετοιμαζόμενος να κυβερνήσει, γίνεται… Σύριζα, αφού ”καταργεί” τις συνιστώσες και λανσάρεται πλέον ως Ι.Χ. μαγαζί, κόμμα αρχηγικό. Και ο Τσίπρας σε νέες βάσεις, ξεκάθαρες παλαιοκομματικές έτοιμος να πάρει την εξουσία αλά Αντρέα με αντιδεξιά ρητορική. Πριν από τις εκλογές του 2019 ο Σύριζα ξέχασε ότι παρίστανε το αριστερό κόμμα και εμφανιζόταν ως… αντιδεξιός απέναντι σε μια ανύπαρκτη δεξιά. Εκβιαστικά να παρουσιάζει ως δεξιό κόμμα την ΝΔ.

Ακόμα και να δεχθεί κανείς ότι η ΝΔ είναι δεξιό κόμμα, που δεν είναι, ότι είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, που δεν είναι, ο αρχηγικός σύριζας δεν αποκτά πιστοποιητικό αριστερών φρονημάτων επειδή αντιπολιτεύεται… αντιδεξιά. Επειδή τέσσερα χρόνια κάνει… αντιδεξιά αντιπολίτευση στη ΝΔ.

https://apodytiriakias.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα