Αρχική Πολιτική Δήμος Αμφίπολης : Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Δήμος Αμφίπολης : Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

από ttt

1) Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε είναι η διαφαινόμενη αρπαγή από το δημόσιο, της γης των κατοίκων των Ν. Κερδυλλίων.
Σύμφωνα με το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα δημόσια κτήματα, φαίνεται να μην αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία των κατοίκων στα χωράφια τους και στα κτήματά τους, καθώς ότι έγγραφα υπήρχαν κάηκαν μαζί με τα σπίτια τους και τα κοινοτικά καταστήματα το 1941. Δεν έφτανε λοιπόν ότι έκαψαν τα χωριά οι Γερμανοί, δεν έφτανε που σκότωσαν όλους τους άντρες, έρχεται τώρα και το ελληνικό δημόσιο να τους πάρει και τη γη που τόσα χρόνια, γενιά προς γενιά καλλιεργούν αλλά και φορολογούνται γι’ αυτή.
Ψηφίσαμε το υπόμνημα που κατατέθηκε, συμφωνήσαμε με την δημιουργία επιτροπής που θα επισκεφθεί τους αρμόδιους φορείς, αλλά τονίσαμε στους εκπροσώπους του χωριού ότι λύση στο πρόβλημα δεν θα δοθεί, παρά μόνο εάν όλοι οι κάτοικοι του χωριού με τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους γνωστοποιήσουν το θέμα σε πανελλαδικό επίπεδο.

2) Στο αίτημα του δήμου Παγγαίου για τη μεταφορά νερού με αγωγό από τον ποταμό Στρυμόνα ως το Οφρύνιο (διαμέσου της Αμφίπολης) και την χρήση του στην άρδευση, ψηφίσαμε θετικά (εφόσον τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι).
Ωστόσο προτάσεις για την αξιοποίηση των νερών του Στρυμόνα προς όφελος των κατοίκων του δήμου μας, η παράταξη μας έχει κάνει πάρα πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Τόσο προφορικά, στις 27/12/2019 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όσο και γραπτά, ως πρόταση – ψήφισμα στις 09/03/2020, καθώς και κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος στις 25/01/2021.
Το τραγικό είναι ότι τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις, δεν τις στήριζαν χαρακτηρίζοντάς τες ως μη πραγματοποιήσιμες λόγω του κόστους.
Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι όταν, στην πορεία, τον δήμο μας επισκέφτηκε ο υπουργός κ. Καραμανλής, ήταν από τις προτάσεις για μεγάλα έργα που έκανε η δημοτική αρχή με την στήριξη όλης της αντιπολίτευσης, εισπράττοντας μάλιστα την επιβράβευση του υπουργού για πρόταση έργου “μεγάλης πνοής”, όπως είπε. Από την επίσκεψη του υπουργού και μετά βέβαια, εμφανίστηκε μελέτη αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε καν αναφερθεί.
Η …ακομμάτιστη και ανεξάρτητη λοιπόν αντιπολίτευση και διοίκηση, αφού πήρε το ok από τον υπουργό, στήριξε με ενθουσιασμό την πρόταση που όταν κάναμε εμείς ήταν για αυτούς, μάλλον άλλη μία “ιδεολογική αγκύλωση”! Εξάλλου αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν πάντα για να δικαιολογήσουν την απόρριψη των προτάσεών μας που αφορούν την βελτίωση της ζωής των δημοτών. Ο καιρός βέβαια πέρασε. Τίποτα δεν προχώρησε! Όλα έμειναν στα λόγια και από την πλευρά του δήμου μας και της πολιτείας.
Το γεγονός ότι ένας Δήμος άλλης περιφέρειας, μακριά από το ποτάμι, εκτελεί ένα τέτοιο έργο, από μόνο του αποδεικνύει ότι η πρότασή μας εκτός από αναγκαία είναι και απολύτως εφικτή, αρκεί να υπάρξει βούληση και διεκδίκηση. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να απαιτούμε την πραγματοποίηση του έργου.

3) Όσο για την συζήτηση που προέκυψε κατά τον ορισμό του νέου προέδρου της ΔΗΚΕΔΑ (Δημόσια Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμφίπολης), φανταζόμαστε ότι οι περισσότεροι πήρατε μία γεύση με τα “υπέροχα” βίντεο που κυκλοφόρησαν.
Είναι πολύ λυπηρό, ζητήματα που αφορούν χρήματα των δημοτών, όπως είναι αυτά που διαχειρίζεται η ΔΗΚΕΔΑ, να συζητιούνται με αυτόν τον απίστευτο τρόπο. Περιμένουμε ότι άμεσα, στην επόμενη συνεδρίαση, θα γίνει επίσημη ενημέρωση – συζήτηση για τα οικονομικά της ΔΗΚΕΔΑ με την παρουσία όλων όσων είχαν θέσεις ευθύνης. Δεν μπορεί ένα τέτοιο σοβαρό θέμα να είναι αντικείμενο κουτσομπολιού στα καφενεία. Αν δεν γίνει αυτό θα αναγκαστούμε να αναρωτηθούμε: Υπάρχουν “κρυμμένοι σκελετοί” στα ντουλάπια της ΔΗΚΕΔΑ;
Υ.Γ. Σε σχέση με δημοσίευμα που υπήρξε από αρχηγό παράταξης για το θέμα του Στρυμόνα, “ευχαριστούμε” που μας υπενθυμίσατε ότι δεν είχαμε γράψει τις ημερομηνίες που αποδεικνύουν με ακρίβεια την αλήθεια όσων υποστηρίζουμε. Υπερβολές και ψέματα δεν είναι στο οπλοστάσιό μας για την ανάδειξη των θέσεών μας, όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.
Τελικά ο καθένας μας έχει την δική του ιστορία και αυτή είναι γνωστή. Η ευγένεια και η σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα δεν αποτελεί αδυναμία. Είναι η δύναμη με την οποία πορευτήκαμε και συνεχίζουμε να πορευόμαστε!

Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε αν χρειαστεί.

Για τη
Λαϊκή Συσπείρωση Αμφίπολης
Άντσιου Άννα
Μαδέσης Νικόλαος

 
  

Σχετικά Άρθρα