Αρχική Κοινωνικά Δήμος Νέας Ζίχνης : Αναβίωσε το έθιμο της «Μπάμπως» στη Νεα Πέτρα

Δήμος Νέας Ζίχνης : Αναβίωσε το έθιμο της «Μπάμπως» στη Νεα Πέτρα

από ttt

Με θρακιώτικους ρυθμούς από παραδοσιακά όργανα

γυναίκες της Ν.Πέτρας Σερρών φορώντας παραδοσιακές στολές κατευθύνονται στο χώρο που βρίσκεται η Mπάμπω – η γυναίκα που εκτελούσε χρέη μαμής, τα παλαιότερα χρόνια.

 

Πρόκειται για την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου της Μπάμπως ή Βρεξούδια ή Γυναικοκρατίας, όπως μεταγενέστερα ονομάστηκε, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πέτρα Ανατ. Θράκης περιοχής Σαράντα Εκκλησιών και αναβιώνει από τον Σύλλογο ‘Εγγαμων Γυναικών “ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ”.

Λόγω του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια η αναβίωση τελεί υπό την Αιγίδα της Θρακικής Εστίας Ν Σερρών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Οι γυναίκες που γεννούσαν την προηγούμενη χρονιά με τη βοήθεια της Μπάμπως εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους την ραντίζουν με βρεγμένο βασιλικό και της δίνουν για δώρα πετσέτα, σαπούνι, παπούτσια και γλυκά. Με πλατύ χαμόγελο η Μπάμπω δέχεται τα δώρα ανταποδίδει τα κεράσματα και εύχεται εύκολες γέννες και γερά παιδιά

Εν πομπή στη συνέχεια η Μπάμπω πάνω σ’ ένα κατάλληλα στολισμένο αμαξάκι μεταφέρεται μέχρι τη βρύση του χωριού όπου πλένουν τα χέρια της Μπάμπως και ακολουθεί διασκέδαση με χορούς και τραγούδια έως αργά το βράδυ. Την ημέρα αυτή, πρωταγωνίστριες είναι μόνο οι γυναίκες, οι άντρες μένουν σπίτι κρατούν τα παιδιά και κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού.

Αν κάποιος άντρας τολμήσει να πλησιάσει τον βρέχουν οι γυναίκες και τους παίρνουν τα ρούχα.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και συμμετείχε στην αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου όπως και οι βουλευτές της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Λευτέρης Αβραμάκης, ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας μπούμπας, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Τζελέπης, ο δήμαρχος Ν.Ζίχνης Παντελής Μπόζης ο πρόεδρος της ΠΟΘΣ Αριστείδης Χρυσόπουλος , τοπικοί παράγοντες.

https://www.ertnews.gr 

 
  

Σχετικά Άρθρα