Αρχική Παραπολιτικά Άρθρο – βόμβα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Άρθρο – βόμβα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

από ttt

Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για

τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ηγεσία και οι τοπικές οργανώσεις, άλλοτε σε συνεργασία, άλλοτε αυτόνομα, αναζητούν τα κατάλληλα πρόσωπα. Και όταν λέμε κατάλληλα, εννοούμε υποψηφίους που θα έχουν πολλές πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουν με αξιώσεις περιφέρειες και δήμους. Να γίνει η Ελλάδα κόκκινη, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα είναι μπλε.

 

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αλλαγή των συσχετισμών. Η Δεξιά είναι κυρίαρχη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και θα κάνει τα πάντα για να μη χάσει την πρωτοκαθεδρία. Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη των προηγούμενων εκλογών. Τότε το κριτήριο για την επιλογή των υποψηφίων στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν η κομματική ταυτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε όπως το ΚΚΕ και όχι όπως ένα κόμμα εξουσίας. Το μοντέλο δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Κόμμα με εκλογική επιρροή σε εθνικό επίπεδο πάνω από 30% δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν περιφερειάρχη, ενώ οι δήμαρχοι που θεωρούνται «δικοί του» είναι ελάχιστοι.

Σε περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές ή πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία, καταποντίστηκε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Πολλοί υποψήφιοι(ες) τερμάτισαν στην τέταρτη και την πέμπτη θέση με μονοψήφια ποσοστά. Οι πολίτες που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες αρνήθηκαν να στηρίξουν τις επιλογές του στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προτίμησαν υποψηφίους με άλλα… χαρίσματα. Η ιδεολογική καθαρότητα έφερε την πολιτική περιθωριοποίηση.

Σήμερα, η Δεξιά εκτός από την κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν όλες τις περιφέρειες, σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις και τους περισσότερους μεσαίους και μικρομεσαίους δήμους. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι θα προσπαθήσουν να συνεννοηθούν με άλλα κόμματα της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης για να υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι(ες) και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα προτείνουν υποψήφιους(ες) με προοδευτικό πρόσημο και δυνατότητα διείσδυσης σε ευρύτερα ακροατήρια. Επαθαν. Εμαθαν; Θα δείξει.

  • το κείμενο του Τάσου Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών  (11.01.2022)
 
  

Σχετικά Άρθρα