Αρχική Εθνικά Θέματα Παρουσία του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου το μνημόσυνο για τον Εμμανουήλ Παπά

Παρουσία του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου το μνημόσυνο για τον Εμμανουήλ Παπά

από ttt

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας  Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του διοικητή του Γ σώματος στρατού αντιστράτηγου Σωτήρη Κωστάκογλου, βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Δημάρχων και πλήθος κόσμου τιμήθηκε η μνήμη του Ήρωα Εμμανουήλ Παππά, Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων του 1821 ακριβώς 201 χρόνια από το θάνατο του.

 

To πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στην ομώνυμη κοινότητα,  γενέτειρα του Σερραίου Αρχιστρατήγου της εθνικής μας παλιγγενεσίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, ο οποίος μετά τα τέλος αυτής τέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του ενδόξου Αρχιστρατήγου.

 

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κάτος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και παρέλαση στο Ηρώων, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε παρέλαση πολιτιστικών, σχολικών και στρατιωτικών τμημάτων, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, οι Βουλευτές κ.κ. Φωτείνη ΑραμπατζήΑναστάσιος ΧατζηβασιλείουΘεόφιλος Λεονταρίδης, , Ελευθέριος Αβραμάκης και Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού / NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάλογλου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και πλήθος λαού.

Μετά την εκδήλωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε τα εξής: «Μεγάλη μου τιμή και χαρά βέβαια διότι έρχομαι γνώριμους τόπους, να παρευρισκόμαστε εδώ, στη Δοβίστα, τη γενέτειρα του Εμμανουήλ Παππά, που αργότερα πήρε και το όνομά του. Ο Εμμανουήλ Παπάς, ξέρουμε όλοι, ήταν ηγετική μορφή της Επανάστασης στη Μακεδονία. Στην ουσία, αυτός έκανε την Επανάσταση στη Μακεδονία σε μία περιοχή όπου εκ των πραγμάτων λόγω της εγγύτητας προς την έδρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε, οι πιθανότητες να πετύχει και να έχει ευνοϊκή εξέλιξη ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο. Πήρε όμως την απόφαση, αφιέρωσε τη ζωή του, διέθεσε την περιουσία του, πολέμησε, υπέστη το βαρύτατο προσωπικό κόστος να δει την οικογένειά του να διώκεται και να βασανίζεται εξαιτίας της δραστηριότητας του κι όλα αυτά διότι αφιερώθηκε στον Εθνικό Αγώνα. Το παράδειγμά του (σ.σ. του Εμμανουήλ Παπά), υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το υπόδειγμα αυτού του Εθνικού Αγωνιστή πρέπει να μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας και έτσι πρέπει να πορευόμαστε και στο μέλλον. Οι μεγάλοι Ήρωες, οι αληθινοί Ήρωες είναι αυτοί που δίνουν αγώνες με μικρές πιθανότητες επιτυχίας κόντρα στις πιθανότητες και με αντίξοες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς τέτοιους για να εμπνέουν κι εμάς, να παλεύουμε σήμερα στις δύσκολες και επικίνδυνες προκλήσεις της νέας εποχής. Επειδή όμως έχουμε αυτούς να θυμόμαστε γι’ αυτό παλεύουμε κι αγωνιζόμαστε, προχωράμε και θα τα καταφέρουμε. Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι εκνευρίζονται τόσο εμείς δυναμώνουμε. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα δυναμώσουμε κι άλλο».

 Στο τέλος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου αντοχής 17 χιλιομέτρων από την πλατεία Ελευθερίας των Σερρών με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από ολόκληρο το Νομό.

ertnews.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα