Αρχική Πολιτική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΑΔΩΝ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΑΔΩΝ

από ttt

Ένας Ισπανός εναντίον της Ισπανίας. Έχει ξαναπαιχτεί το έργο. Άγγλοι της Αμερικής εναντίον της αυτοκρατορικής Αγγλίας. Έτσι φτιάχτηκαν οι ΗΠΑ. Ο Ισπανός της ιστορίας μας είναι ο Σιμόν Μπολιβάρ. Τεράστιο όνομα και επηρέασε την τράπουλα έτσι όπως αυτή έκατσε στη Νότια Αμερική. Βασκικής καταγωγής, αριστοκρατικής οικογένειας έγινε ο Ελευθερωτής χωρών που είχε κατακτήσει η ισπανική μοναρχία. Και επειδή ήταν μεγάλος οραματιστής, ένας ήρωας, επόμενο να το ακολουθούν και σκιές. Υπόνοιες. Ότι δεν ήταν καθαρός, ότι είχε προσωπικές επιδιώξεις και, τέλος πάντων, δεν πολέμησε αποκλειστικά για το καλό των λαών. Η σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση είναι ότι μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν πουστιές, συμβιβασμοί, συμφέροντα, και πάνω απ’ όλα προσωπικά κίνητρα. Με μια άλλη κουβέντα, είναι αδύνατον να παίξει επανάσταση, προσπάθεια για ανατροπή χωρίς να κηλιδωθεί και ο πιο πεντακάθαρος αγωνιστής.

Η Ιστορία έχει τοποθετήσει τον Μπολιβάρ στη βιτρίνα. Στρατηγός βαρβάτος, ξεσήκωσε τις ισπανόφωνες χώρες Βενεζουέλα, Κολομβία, Παναμά, Εκουαντόρ, Περού, Βολιβία. Η απόλυτη ηγετική φυσιογνωμία του καιρού του στην περιοχή. Γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε “Ο Τζωρτζ Ουώσιγκτον της Νότιας Αμερικής”. Ο αρχηγός της επανάστασης. Των επαναστάσεων. Όπως ο στρατηγός Ουώσιγκτον ηγήθηκε της αμερικανικής επανάστασης, στον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Οι ΗΠΑ απόκτησαν τη δική τους ανεξαρτησία, όμως στη συνέχεια αντικατέστησαν την… Ισπανία στην Λατινική Αμερική. Και σ’ άλλες περιοχές της ηπείρου για πλάκα όποτε γούσταραν έστηναν πραξικοπήματα και χούντες και δικτατορίες. Με ποιο, λοιπόν, δικαίωμα οι ΗΠΑ μιλάμε για ηρωισμούς, και ιδανικά, και επαναστάσεις όταν τα φιλελεύθερα κινήματα τελικά δικαιώνονται με τη μετατροπή τους σε… καθεστώτα λαϊκής καταπίεσης;

Μια είναι η αληθινή ανάγνωση των “μεγάλων στιγμών” της Ιστορίας. Και οι φλογεροί επαναστάτες είναι υλικό για να γράφουν τραγούδια και ύμνους οι ποιητάδες. Όπως στην περίπτωση του πλουσιόπαιδου Σιμόν Μπολιβάρ που γεννήθηκε Ιούλιο του 1783 και πέθανε από φυματίωση το 1830, σα σήμερα στις 17 Δεκεμβρίου. Επτά χρόνια πριν, Σεπτέμβριο του 1823, είχε γίνει πρόεδρος στο Περού.

https://apodytiriakias.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα