Αρχική Εθνικά Θέματα Σέρρες: Παρουσία του Υφ. Παιδείας Άγγελου Συρίγου η εκδήλωση του 3ου Γυμνασίου

Σέρρες: Παρουσία του Υφ. Παιδείας Άγγελου Συρίγου η εκδήλωση του 3ου Γυμνασίου

από ttt

Ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Άγγελου Συρίγου και του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: 50 ερωτήματα και απαντήσεις» το πρωινό του Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, παρόντος του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

 

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το 3ο Γυμνάσιο Σερρών, έχοντας την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, μαθητές του εν λόγω σχολείου, προετοίμασαν με την καθοδήγηση καθηγητών και της διευθύντριάς τους , μια καινοτόμο προσέγγιση του βιβλίου, το οποίο αποτελεί ένα αφιέρωμα μνήμης στην εθνική τραγωδία του ελληνισμού τον 20ο αιώνα, θέτοντας ουσιαστικές ερωτήσεις στον κ. Συρίγο ο οποίος με τις επεξηγηματικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις του, φώτισαν πτυχές της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.


Ο Εθνικός διχασμό, η σκιαγράφηση των προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν, τα διλλήματα τους , το ρόλο και τη στάση των μεγάλων δυνάμεων, τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν μερικά από τα θέματα που ενδελεχώς αναλύθηκαν.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να έρχομαι να μιλάω σε μαθητές για θέματα που σχετίζονται με τη Μικρασιατική Καταστροφή, πολλώ δε μάλλον όταν ο Ν.Σερρών, είναι ένας από εκείνους του Νομούς που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε ολόκληρη τη Ελλάδα. Από εδώ κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφυγαν πολλοί μουσουλμάνοι και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες όχι μόνο από την Μ.Ασία, από την Ιωνία, από τον Πόντο , την Βουλγαρία από την Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο κ. Υπουργός συμπληρώνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί που έφτασαν πριν από 100 χρόνια εδώ, κατόρθωσαν με τη δουλειά τους να κάνουν το βαρύ φορτίο της λέξεως πρόσφυγας, τιμητικό τίτλο.

Σημείωσε δε ότι είναι πολύ τιμητικό για τον ίδιο μαθητές Γυμνασίου να διαβάζουν και να παρουσιάζουν το βιβλίο, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι να καταλάβουμε με απλό τρόπο τι σημαίνει για εμάς 100 χρόνια μετά, τι έγινε τότε « δηλαδή για αυτά τα μικρά παιδιά – γιατί αυτά θα ξεκινήσουν με το φορτίο των 100 ετών, οπότε θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μαθαίνουμε μέσα από παιχνίδια, μέσα από ερωτήσεις, μέσα από απλά πράγματα, τις ρίζες μας, την πορεία μας, πως έφτασαν εδώ οι πρόγονοί μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο: “Το τραπέζι της Λωξάντρας”.

 https://www.ertnews.gr/

 
  

Σχετικά Άρθρα