Αρχική Παραπολιτικά Μητσοτάκης – κάποιος να του πει ότι δεν είναι ο Βενιζέλος…

Μητσοτάκης – κάποιος να του πει ότι δεν είναι ο Βενιζέλος…

από ttt

Ας λυπηθεί κάποιος τον Ταγίπ Ερντογάν και ας τον βγάλει από την διεθνή απομόνωση που τον έβαλε ο άσπλαχνος Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πώς τον κατάντησε έτσι ο δικός μας. Από τότε που ανέλαβε Πρωθυπουργός, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεχθεί τα εξής πλήγματα από τον ημέτερο γνώστη της διπλωματίας σε επίπεδο Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αλωνίζει στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζοντας κάθε διάταξη του διεθνούς Δικαίου και όχι μόνο δεν έχει συνέπειες, αλλά αναβάθμισε τις διεκδικήσεις του κατά της Ελλάδας από την επιβουλή στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην… κυριαρχία της!

Γράφει στα παλαιά του υποδήματα τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ, κάνοντας ακόμη και μπίζνες με τον Πούτιν και εν τούτοις ενισχύει τον διεθνή ρόλο του ως μεσολαβητής στο Ουκρανικό, φιλοξενώντας και τις δυο πλευρές στο έδαφος του και… εργαζόμενος για την κατάπαυση του πυρός.

Οδηγεί τον ημέτερο πρωθυπουργό από τη μια ήττα στην άλλη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Λιβύη και το τετ α τετ στο Βόσπορο.

Ο Μητσοτάκης το εμφάνισε ως… «νέα αρχή» στα ελληνοτουρκικά και αποδείχθηκε παγίδα που του έστησε ο Ερντογάν. Αφήνοντας άναυδο ακόμη και τον Νίκο Δένδια στον οποίο, κατά δήλωσή του άλλα είπε ο Πρωθυπουργός και άλλα ακολούθησαν.

Το τελευταίο συντριπτικό χτύπημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν έρχεται από την Αμερική: μπήκε μπροστά η διαδικασία ώστε να πάρει ο Τούρκος πρόεδρος τα F-16, που διεκδικεί. Ακριβώς το αντίθετο από όσα έλεγε η κυβέρνηση ότι διασφάλισε, οπότε χαλάλι οι υποκλίσεις στον θείο Σαμ.

Είναι το αεροσκάφος που δεν θέλει η Ελλάδα να έχει η Τουρκία. Αλλά κανείς στο μέγαρο Μαξίμου δεν σκέφθηκε: καλόγεροι θα γίνουν αυτοί που το κατασκευάζουν; Το μόνο που κατάλαβαν από την αμερικανική αλλαγή στην κυβέρνηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύεται με τους Τούρκους.

Δυστυχώς όμως το «χαστούκι» -που αρέσει ως όρος στην κυβερνητικοί προπαγάνδα-, άλλαξε μάγουλο προσγείωσης. Όπως έγραψε στο iEidiseis.gr ο Θανάσης Τσεκούρας: «Να το εμφανίσεις ως ακόμη έναν «εθνικό θρίαμβο», δύσκολο και να συνεχίσεις στη γραμμή ακόμη ένα «χαστούκι στον Σουλτάνο», ασύμφορο. Σε λίγο κινδυνεύεις να σε φωνάζουν να λες κανένα ανέκδοτο στην παρέα, να γελάνε».

Μετά την «ιστορική» παρουσία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα χτυπήματα στη πλάτη που είσπραξε και αφού έκανε την Ελλάδα οικόπεδο για βάσεις κατά βούληση των Αμερικανών, μένει με τις «καταδίκες», κατά της Τουρκίας, στο χέρι.

Αντίστοιχη εξέλιξη έχουν και οι «επιτυχίες» του κατά Ερντογάν με τους Ευρωπαίους, που συναγωνίζονται τους Αμερικάνους σε υποκρισία και κούφια λόγια, αφού ουδέποτε κάνουν πράξεις τις κυρώσεις που «αποφασίζουν».

Ίσως γιατί κατά την πρωτότυπη διπλωματική θεωρία Μητσοτάκη «οι κυρώσεις είναι για να μην λαμβάνονται», που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σε «μακάρι να μην χρειαστούν».

Μεταξύ μας: γιατί να χρειαστούν αν ληφθούν υπόψη από τη διεθνή κοινότητα όσα είπε ο ίδιος στη πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ για την Τουρκία; Χωρίς καν να αναφέρει τη λέξη «υφαλοκρηπίδα» έκανε… αυστηρές παρατηρήσεις στη γειτονική χώρα που δεν πειθαρχεί στη νομιμότητα και ταυτόχρονα της… έπλεξε το εγκώμιο.

-«Είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, που μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν αυτό επιλέξει».

Καλό παιδί μα παραστρατημένο ο Ερντογάν… Του έδωσε μάλιστα και εύσημα που ουδείς άλλος διανοήθηκε: «Έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες προσπάθειες της Άγκυρας που οδήγησαν στην επιτυχημένη μεσολάβηση του ΟΗΕ για μία συμφωνία εξαγωγών σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Για όσους δεν κατάλαβαν. Όσα αναφέρονται σε εισαγωγικά είναι λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού σε παγκόσμιο ακροατήριο, για μια χώρα που απειλεί να καταλάβει νύχτα τη μισή ελληνική επικράτεια.

Παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πάντες ότι «η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί σύγκρουση και εχθρότητα, ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τους τρέλανε: λίγο πριν έλεγε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάλαβε γιατί ο Ερντογάν αλωνίζει ασύδοτος και στο τέλος γίνεται το δικό του, δεν θα καταλάβει ποτέ ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με παρακάλια, ούτε είναι σοφό να εμφανίζεται ως δεδομένος και πρόθυμος να υποκύψει.

Ο Ερντογάν βρίσκει και τα κάνει. Ενώ ο ίδιος ασκείται σ’ αυτό που κάνει και στο εσωτερικό της χώρας: επικοινωνία. Όχι πολιτική και καθόλου διπλωματία.

Έχει παραμερίσει το υπουργείο Εξωτερικών και ασκεί ΙΧ πολιτική, αγνώστου περιεχομένου και αδιευκρίνιστων επιδιώξεων.

Αυτή την περίοδο λειτουργεί συμπληρωματικά με τον Τούρκο πρόεδρο σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των χωρών τους. Απευθύνονται αμφότεροι στα εκλογικά τους ακροατήρια, μεταβάλλοντας εκατέρωθεν τα ελληνοτουρκικά σε άξονα της προεκλογικής καμπάνιας τους.

Μόνο που εν τω μεταξύ ο Ερντογάν υλοποιεί τον σχεδιασμό του και όταν πρόκειται για το συμφέροντά του δεν διστάζει να γίνεται ο κακός της παρέας. Με τον Μητσοτάκη να λέει απλώς «κύριε, κύριε ο Ταγίπ κάνει ζαβολιές».

Οι εξελίξεις και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού σε ό,τι αφορά την τελική μεταχείριση της Τουρκίας -από εκείνους που ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί για θέματα που είναι κατοχυρωμένα υπέρ της Ελλάδας, με Συνθήκες- δείχνουν τη χρεοκοπία της κυβερνητικής προπαγάνδας για τις δάφνες που κομίζει κάθε τόσο. Ή για τους εξοπλισμούς που αγοράζει με λεφτά που δεν έχουμε.

Για όσους δεν θέλουν να κρύβονται πίσω από τον Μενέντεζ τους, η πολιτική Μητσοτάκη ως «προσωπικό παιχνίδι» δεν αποτυγχάνει απλώς, αλλά αρχίζει να γίνεται και επικίνδυνη για τη χώρα. Κάποιος να του εξηγήσει ότι δεν είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αν δεν τον έχουν πάρει ακόμη με τις πέτρες, είναι γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση να αναδείξει μαχητικά και με επάρκεια που οδηγούνται τα πράγματα. Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, απλώς βγάζει καμία ανακοίνωση και την επόμενη την ξεχνάει και η ίδια.

Φανταστείτε να ήταν αυτές τις μέρες στην αντιπολίτευση ο Ανδρέας Παπανδρέου…

 https://www.ieidiseis.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα