Αρχική Πολιτική Τι δεν καταλαβαίνουν εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη;

Τι δεν καταλαβαίνουν εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη;

από ttt

Τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου προς περισσότερο συγκεντρωτικό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ενίσχυση του δικομματισμού.

 

Το δίλημμα της διακυβέρνησης καθίσταται περισσότερο πιεστικό, με αποτέλεσμα τα μικρότερα κόμματα να πιεστούν ακόμα περισσότερο την ώρα της κάλπης.

Αλλαγή όμως τώρα του εκλογικού νόμου αποτελεί ασφαλώς μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη, ακόμα και με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου, που με κλιμακωτό τρόπο δίνει μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, καθίστατο βασικός παράγοντας για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ χάνει αυτό το πλεονέκτημα. Εκ των πραγμάτων δε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία – παρότι μπορεί να δεσμευτεί για πρόταση συνεργασίας με άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως τυχόν αυτοδυναμίας του.

Ενώ τα παραπάνω είναι απολύτως αυτονόητα, το ερώτημα είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ αντιδρά υποτονικά στην πρόθεση του Μαξίμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Προτιμά αυτοδυναμία ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ίδιο να παίξει ρόλο στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων; Τόσα είναι τα προβλήματα στο εσωτερικό του;

ΥΓ: Ακόμα και αν σκέφτονται έτσι στη Χαριλάου Τρικούπη, που δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, καθώς έχουμε εκτίμηση στις ικανότητες της ηγεσίας της, οφείλουν να γνωρίζουν ότι με το δίλημμα «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» θα έχουν στις κάλπες σημαντικές απώλειες… 

 https://www.ieidiseis.gr/p

 
  

Σχετικά Άρθρα