Αρχική Κοινωνικά Δήμος Νέας Ζίχνης : Η «Περσεφόνη» εκτινάσσει την επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο Αλιστράτης

Δήμος Νέας Ζίχνης : Η «Περσεφόνη» εκτινάσσει την επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο Αλιστράτης

από ttt

Πρωτότυποι σχεδιασμοί και πολύ ενδιαφέρουσες  πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή του

 

  • Ενημερωτική συνέντευξη με τον διευθυντή του Σπηλαίου Ν. Καρτάλη στο «Σ.Θ.»

 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Η εφαρμογή του ξεναγού ρομπότ «Περσεφόνη», ανανέωσε το ενδιαφέρον και εκτόξευσε την επισκεψιμότητα του Σπηλαίου Αλιστράτης δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο διευθυντής του Νίκος Καρτάλης.

Απλός, αφηγηματικός περιγράφει τα σχέδια, τις προτάσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ανάπτυξη του  εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή, σε συνδυασμό με το δυνατό χαρτί που είναι η ύπαρξη του Σπηλαίου Αλιστράτης.

 Πως κινείται η επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια, την περίοδο της πανδημίας, στο Σπήλαιο Αλιστράτης

Η επισκεψιμότητα του Σπηλαίου Αλιστράτης κατά την τελευταία τριετία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανοδική το 2019 πριν από την έλευση της πανδημίας με συνολικό αριθμό επισκεπτών που αγγίζουν τις 50000 ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας το Σπήλαιο ήταν κλειστό για εννέα μήνες και δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Το 2022 και ειδικότερα από το Μάιο έχουμε μια ανοδική πορεία που μπορεί να συγκριθεί με το 2019 τόσο σε αριθμό Ελλήνων επισκεπτών όσο και σε αλλοδαπούς επισκέπτες οι οποίοι κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξήθηκαν ραγδαία. Ιδιαίτερα αυτό καλοκαίρι έχουμε  αύξηση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ αλλά και από τις χώρες της  Ευρώπης (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία, Ρουμανία , Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, κ.α).

Η καινοτομία του «ξεναγού ρομπότ» πως έγινε δεκτή από τους επισκέπτες και πόσο  έχει διαφοροποιήσει τη ζωή του σπηλαίου;

Η εφαρμογή του ρομπότ ξεναγού αύξησε την επισκεψιμότητα κατά 70% από το καλοκαίρι τόσο του 2021 όσο και από το καλοκαίρι του 2020 και αύξησε κατά 10% την επισκεψιμότητα σε σχέση με το 2019. Η εφαρμογή της παγκόσμιας καινοτομίας έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για το Σπήλαιο Αλιστράτης, όπως;

1) Έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως η πρώτη εφαρμογή ρομποτικής ξενάγησης σε Σπήλαιο. Έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Associated Press, όπου με την δημοσίευση του περισσότερες από 400 κανάλια του εξωτερικού αναδημοσίευσαν την είδηση όπως και σελίδες γνωστών μέσων όπως η NYPOST, EUROTRAVEL NEWS, WASHINGTON POST, κ.α, διαφημίζοντας το Σπήλαιο Αλιστράτης παγκοσμίως.

2) Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στο Σπήλαιο Αλιστράτης λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας

3) Αυξήθηκε το τοπικό προϊόν λόγω της μεγάλης προσέλευσης

4) Έδωσε το έναυσμα για την έγκριση της ρομποτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό την προσέλκυση σχολικών εκδρομών.

5) Ανανέωσε το ενδιαφέρον του επισκεπτών οι όποιοι ξανάρχονται για να ξεναγηθούν από το ρομπότ ξεναγό.

6) Το ρομπότ μπορεί να ξεναγεί σε 33 γλώσσες και μια από αυτές και τα αρχαία Ελληνικά που συνεπάγεται ότι επισκέπτες ξεναγούνται στην μητρική τους γλώσσα.

Η υιοθέτηση του ρομπότ ξεναγού δεν είναι η  μόνη για το ψηφιακό μετασχηματισμό του Σπηλαίου. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί με την επαυξημένη πραγματικότητα (QR) μέσα στο Σπήλαιο και μπορεί μέσω του κινητού  τηλέφωνου του να παρακολουθήσει εικονικά την «Περσεφόνη» να εξιστορεί τον μύθο της αρπαγής της, ή να παρακολουθήσει τα είδη των νυκτερίδων που υπήρχαν στο σπήλαιο, κα. Επιπρόσθετα μπορεί και μέσω της εικονικής πραγματικότητας (VR) να περιηγηθεί στο Σπήλαιο παρακολουθώντας με ειδικά γυαλιά την ξενάγηση από  το ρομπότ Περσεφόνη.

Όλες οι παραπάνω καινοτομίες εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε Σπήλαιο και αυτό μας προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση πολλών τουριστών στο άμεσο μέλλον.

Η επίσκεψη στο Σπήλαιο συνδυάζεται και με άλλες προτάσεις, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής;  Ποιες είναι αυτές;

Από το Μάιο έχουμε και μια άλλη δραστηριότητα όπως η περιήγηση με το τουριστικό τρένο που διανύει μια απόσταση 1500 μέτρων από το  Σπήλαιο προς το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη όπου οι Επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν όχι μόνο  τις προϊστορικές βραχογραφίες αλλά και την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Η  περιήγηση με το τουριστικό τρένο έχει προκαλέσει μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή και προσδίδει μόνο θετικά πλεονεκτήματα όπως είναι η αύξηση των επισκεπτών και η δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν το Πάρκο Κυκλοφοριακή Αγωγής όπου οι λιλιπούτειοι μαθητές μπορούν να διδαχτούν μέσω ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα μυστικά της οδήγησης και τα σήματα του Κ.Ο.Κ, να περιηγηθούν στο Δημοτικό Ζωολογικό Πάρκο όπου μπορούν να θαυμάσουν Ελάφια, Στρουθοκαμήλους, Παγώνια κα σε ένα μαγευτικό τοπίο, να περιηγηθούν στο παραδοσιακό οικισμό της Αλιστράτης και να επισκεφτούν το Λαογραφικό Μουσείο, να επισκεφτούν τον Μακεδονικό Τάφο της Αγγίστας και την παλαιά γέφυρα στο ποταμό Αγγίτη αλλά και να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα στα υπέροχα εστιατόρια της Αλιστράτης

Με ποιες κινήσεις και προωθητικές ενέργειες κάνετε γνωστό το σπήλαιο Αλιστράτης, στην Ελλάδα και τον κόσμο, προκειμένου να προσελκύσετε επισκέπτες διαφόρων κατηγοριών;

Η εφαρμογή της Ρομποτικής ξενάγησης προώθησε επικοινωνιακά  το Σπήλαιο διότι μεγάλα τηλεοπτικά μέσα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού,  αφιέρωσαν τηλεοπτικό χρόνο στην εφαρμογή αυτή. Επιπρόσθετα παρά πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά και ιστοσελίδες προώθησαν αυτήν την εφαρμογή όπως και η προώθηση μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης όπως το  Facebook , Instagram κα .

Το καλοκαίρι ακόμη διανεμήθηκαν  πάνω από 40.000 εκπτωτικά κουπόνια στις παραλίες  των Κερδυλλίων , Ασπροβάλτας , Βρασνών, Οφρυνίου, Αμμόλοφων Ν. Περάμου όπως και σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό μοιράστηκαν εκπτωτικά κουπόνια στα διόδια της Ανάληψης Λαγκάδα και του Προμαχώνα. Επιπρόσθετα από το Σεπτέμβριο το ΕΣΡ ενέκρινε την μετάδοση σε όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά  κανάλια του κοινωνικού μηνύματος που αφορά την εγκεκριμένη περιβαλλοντική εκπαίδευση του Σπηλαίου Αλιστράτης.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το Σπήλαιο Αλιστράτης  θα συμμετάσχει με δικό του περίπτερο και στην ΔΕΘ και στην SerExpo.

Πως βλέπετε να διαγράφεται το μέλλον για το σπήλαιο Αλιστράτης, που έχει αναδειχτεί σε κεντρικό σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος για το νομό μας;

H εφαρμογή της ρομποτικής ξενάγησης, η περιήγηση με το τουριστικό τρένο αλλά και η δημιουργία ενός μουσείου εικονικής πραγματικότητας θα προσδώσει μόνο οφέλη όχι μόνο στην περιοχή της Αλιστράτης  αλλά και σε όλο τον Νομό.

Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ν. Ζίχνης όπου ο δήμαρχος ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά  και δίνει λύσεις για τα προβλήματα που δημιουργούνται όσο και με την Περιφέρεια των Σερρών όπου ο Αντιπεριφερειάρχης μας θα μας  χρηματοδοτήσει την μελέτη για την δημιουργία του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας και όλοι μαζί σχεδιάζουμε τα βήματα για την μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών.

Ήδη στα σχέδια μας είναι η δημιουργία και αξιοποίηση των Αρχαίων ορυχείων επί εποχής Μ. Αλέξανδρου με σκοπό την προσέλκυση και ειδικού τουρισμού στην περιοχή όπως και η χάραξη περιπατητικών μονοπατιών από την Αλιστράτη και τα οποία  θα διασχίζουν όλο τον Δήμο Ν. Ζίχνης.

Τέλος σχεδιάζουμε και την δημιουργία ενός Σπηλαιοθεραπευτικου κέντρου στο Σπήλαιο  το οποίο και θα αποτελέσει το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Επιπρόσθετα έχουμε υποβάλλει την αίτηση για την αναγνώριση όλου του Δήμου Ν. Ζίχνης ως Γεωπαρκου της Unesco.

Πιστεύουμε μέσα στην επόμενη πενταετία να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο   Κέντρο Γεωλογικών ερευνών μοναδικό στην Ευρώπη αξιοποιώντας και τα αλλά σπήλαια της περιοχής.

 https://sertharros.gr

 

 
  

Σχετικά Άρθρα