Αρχική Οικονομία Επιδοτούμενη κερδοσκοπία…

Επιδοτούμενη κερδοσκοπία…

από ttt

 Είναι πολλά τα λεφτά που θα βγουν από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τον επόμενο ένα χρόνο. Αν μόνο για τον Αύγουστο χρειάστηκε να δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, φανταζόμαστε ένα… πολλαπλάσιο νούμερο για τους άλλους 11 μήνες που θα ισχύσει ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης.

 

 
Είναι χρήματα που έχουν ήδη… πληρώσει μέσω των εξωφρενικών χρεώσεων της προηγούμενης χρονιάς οι καταναλωτές και χρήματα που έχουν πληρώσει ή θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, οι μόνοι χρηματοδότες του κρατικού προϋπολογισμού. Πάει πολύ, λοιπόν, οι εταιρείες παροχής ρεύματος να εμφανίζονται ως γενναιόδωροι πάροχοι εκπτώσεων και προσφορών με τα χρήματα του κράτους και τελικά των ίδιων των πελατών τους!
 
Και από αυτή την άποψη είναι εύγλωττη -και καθυστερημένη, θα λέγαμε εμείς- η αντίδραση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, της ΡΑΕ, που καλεί τις εταιρείες να σταματήσουν να παραπλανούν τους πολίτες/πελάτες τους ότι τάχα προσφέρουν φθηνότερο ρεύμα για την καλή τους την καρδιά. Ελπίζουμε αύριο να ακούσουμε τις πρώτες «καμπάνες» στους παραβάτες.
 
Κρατάμε μικρό καλάθι, βεβαίως. Διότι αυτό που εξελίσσεται εδώ και ένα χρόνο στη ζούγκλα της αγοράς ρεύματος, πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες που το πυροδότησαν, ήταν μια πρωτοφανών διαστάσεων λεηλασία, παραπλάνηση και εξαπάτηση εις βάρος εκατομμυρίων καταναλωτών, που παραβίαζε και τη νομοθεσία και την κοινή λογική. Αλλά δεν άνοιξε ρουθούνι. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τη ΡΑΕ. Κι αν δεν ήταν οι προσφυγές των καταναλωτικών ενώσεων στη Δικαιοσύνη κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, ίσως ακόμη νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ήταν παγιδευμένοι σ’ αυτήν.
 
Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και τώρα, ενώ έχει αποκαλυφθεί ότι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος μετέτρεψαν την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία απομύζησης τεράστιων κερδών, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ανάλογα, αλλά επιβραβεύονται κιόλας.
 
Πέντε μήνες από την πρωθυπουργική εξαγγελία για τη φορολόγηση των υπερκερδών της ενέργειας με συντελεστή 90%, ακόμη δεν έχουμε δει ούτε ευρώ απ’ αυτά. Αντίθετα, ευεργετούνται κιόλας, αφού στα δικά τους ταμεία θα καταλήξει το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων στο ρεύμα. Συμβαίνει ακόμη και με τη «δημόσια» ΔΕΗ, που με τις πλάτες της κυβέρνησης και των κρατικών επιδοτήσεων, διπλασιάζει ή τριπλασιάζει τις χρεώσεις ρεύματος για να φουσκώσει την κερδοφορία της. Πρόκειται τελικά για κρατικά επιδοτούμενη κερδοσκοπία…
 
efsyn.gr
 
  

Σχετικά Άρθρα