Αρχική Κοινωνικά Θένια Χαραλαμπίδου : Μικρή, αλλά σημαντική νίκη, ενάντια στην ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων

Θένια Χαραλαμπίδου : Μικρή, αλλά σημαντική νίκη, ενάντια στην ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων

από ttt

Η λεπτομερέστατη και καθ’ όλα επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης έγινε αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, μαζί με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, στην απόφαση της απόρριψης του αιτήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το λατομείο γρανίτη στο όρος Λαϊλιά.
Η μικρή, αλλά σημαντική αυτή νίκη, ενάντια στην ασυδοσία των  μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων,  που στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν το κάλλος και την ισορροπία, εντός μάλιστα προστατευόμενης περιοχής Natura, καταδεικνύει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η σθεναρή και συντονισμένη αντίδραση πολιτών, συλλογικοτήτων και τοπικής κοινωνίας ενάντια στην εκμετάλλευση των περιοχών τους, όταν μάλιστα αυτή στηρίζεται και από την επιστημονική τεκμηρίωση.
Θέλω να ελπίζω ότι η τυχόν προσφυγή, που ίσως ασκηθεί κατά της απόφασης αυτής, να έχει την ίδια απορριπτική κατάληξη και έτσι να λήξει, η υπόθεση αυτή που αναστάτωσε για έναν χρόνο την τοπική κοινωνία για… 3η φορά!
Τέλος, θέλω να πιστεύω, ότι το νέο σχέδιο νόμου που ήρθε πριν μια εβδομάδα σε διαβούλευση και έχει λάβει το προσωνύμιο «ερανικό», δεν θα ανοίξει εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» σε ότι αφορά τα επιτρεπόμενα έργα σε περιοχές Natura.
Δεν λησμονούμε και αναμένουμε το αποτέλεσμα της προσφυγής που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Σερρών και Εμ. Παππά κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό στο Μενοίκιο όρος (4.100 στρ. περιοχής Natura).
Δρ. Θένια Χαραλαμπίδου
π. μέλος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης
Δημοτική Σύμβουλος Σερρών

 
  

Σχετικά Άρθρα