Αρχική Πολιτική Το σχέδιο Ανδρουλάκη: Τρικομματική κυβέρνηση από τις κάλπες με απλή αναλογική, χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα

Το σχέδιο Ανδρουλάκη: Τρικομματική κυβέρνηση από τις κάλπες με απλή αναλογική, χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα

από ttt

ντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί γιατί ο Νίκος

Ανδρουλάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, παρά μόνο δηλώνει πως «δεν θα συγκυβερνήσει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

 

Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές με απλή αναλογική, θα είναι η συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά χωρίς πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Χωρίς, δηλαδή, πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, αναλόγως του ποιου κόμματος θα αναδειχθεί πρώτο από τις κάλπες. Η κυβέρνηση, μάλιστα, αυτή, δεν θα είναι βραχείας διάρκειας, αλλά τουλάχιστον διετίας, με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.

Με αυτή την πρόταση, που προγραμματίζει να καταθέσει ο ίδιος όταν λάβει την τρίτη στη σειρά εντολή για διερευνητικές επαφές σχηματισμού κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά πως θα αποφύγει – κατά το δυνατόν – την πίεση για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Πίεση που θα του ασκηθεί τόσο από τα μέσα (η λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος και βουλευτές θα εκλέξει σε νέα κυβερνητική ομάδα και ήδη όλοι γνωρίζουν ότι απειλεί με αποχώρηση αν επιλεγεί η λύση της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και από κορυφαία στελέχη του χώρου.

Ο λόγος για τους πρώην προέδρους Κώστα Σημίτη (για δυο θητείες πρωθυπουργός της χώρας) και Ευάγγελο Βενιζέλο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά), αλλά και άλλα στελέχη που αποτελούσαν την «εαρινή σύνοδο των εκσυγχρονιστών» στην πρώτη σειρά του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Τα στελέχη αυτά θεωρείται βέβαιον ότι θα σπρώξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαφορετικά θα βρεθούν απέναντί του! Ο μόνος δε που εκτιμάται ότι θα ταχθεί υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης» είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τον οποίο όμως η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι είναι αποδυναμωμένος μετά την ήττα του στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, σχεδιάζει να καταθέσει ολοκληρωμένα την πρόταση αυτή μετά τις εκλογές, ενώ προεκλογικά θα ετοιμάζει το κλίμα για την κατάθεσή της, ενώ αναζητούνται πρόσωπα που θα τη καταστήσουν «ελκυστική» και στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Στην πορεία προς τις εκλογές, πάντως, τα ερωτήματα γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία θα καταστούν περισσότερο έντονα και θα επιζητήσουν απαντήσεις από τον προοδευτικό κόσμο. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα, που συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο του Πολιτικό Συμβούλιο, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεν θέτει ως βασικό στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης, ζητώντας εκλογές! 

 https://www.ieidiseis.gr/

 

 
  

Σχετικά Άρθρα