Αρχική Κοινωνικά Η «χαλαρή ψήφος» των πρώτων εκλογών τρομάζει το Μαξίμου

Η «χαλαρή ψήφος» των πρώτων εκλογών τρομάζει το Μαξίμου

από ttt

«Οι πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να βγάλουν κυβέρνηση, η ΝΔ θέλει αυτοδυναμία και θα πάει σε δεύτερες κάλπες, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει την διερευνητική εντολή που θα λάβει».

 

Τα παραπάνω επαναλαμβάνει μονότονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. «Όποιος όμως κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι», που θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με την παγίδα που έσπευσε να στήσει για τους άλλους. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αποχής, αφού οι ψηφοφόροι της δεν έχουν κανένα λόγο να πάνε στην κάλπη εφόσον …κυβέρνηση (όπως ισχυρίζεται ο Μητσοτάκης) θα βγει από νέες εκλογές!

Το Μαξίμου αρχίζει όμως να κατανοεί το μεγάλο κίνδυνο της μη προσέλευσης των ψηφοφόρων του στις πρώτες κάλπες από το «χαλαρό κλίμα» που το ίδιο δημιουργεί. Κυρίως, όμως, αρχίζει και κατανοεί ότι οι πρώτες κάλπες και κυβέρνηση μπορεί να βγάλουν και θα είναι εκείνες από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούν οι –τυχόν- δεύτερες.

-Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν είναι να συμμετάσχει σε σχηματισμό κυβέρνησης, θα το κάνει στις πρώτες κάλπες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τη δεύτερη θα πιεστεί πολύ.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν πάρει κάτω από 30% στις εκλογές, είναι φανερό πως θα πάει «ζεματισμένος» στις κάλπες της δεύτερης και ο κύκλος του θα έχει ουσιαστικά τελειώσει.

-Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκτήσει ή όχι δυναμική στην πρώτη κάλπη, διεκδικώντας (αν το ΠΑΣΟΚ αποφύγει να συμμετάσχει σε προοδευτική κυβέρνηση την πρώτη) τη δεύτερη την επιστροφή στην πρωθυπουργία.

Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου αναζητά διέξοδο στην ακόμα μεγαλύτερη πόλωση, την κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του και τον ακόμα ασφυκτικότερο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, ώστε να πετύχει την έλευση στην κάλπη των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Παράλληλα, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και τα ρουσφέτια και τις προεκλογικές εξαγγελίες. Πολύ περισσότερο που θεωρείται απολύτως βέβαιον πως μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ, κυρίως εκείνο που πλήττεται περισσότερο από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν θα ψηφίσει μεν άλλο κόμμα, αλλά δεν θα προσέλθει και στην κάλπη-κάτι που παρατηρήθηκε το 2009 με την εκλογική ήττα του Κώστα Καραμανλή.

Τα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα ξεκινούν. 

 

 https://www.ieidiseis.gr/p

 
  

Σχετικά Άρθρα