Αρχική Πολιτική Τα ψέματα του Τσίπρα για τη ΔΕΗ

Τα ψέματα του Τσίπρα για τη ΔΕΗ

από user1

Η πραγματικότητα είναι ότι από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκαν οι ανατιμήσεις η Κυβέρνηση αντέδρασε. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάνω από 4 δισ. ευρώ.

 • Το πρόβλημα φυσικά ήταν και εξακολουθεί να παραμένει πολύ μεγάλο και να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους πολίτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 • Επειδή όμως, όπως συνήθως συμβαίνει με τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις που συνεχώς διαχειριζόμαστε τα τελευταία 2 χρόνια κάποιοι -και συγκεκριμένα η Αντιπολίτευση- θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να κανιβαλίσουν την αλήθεια και την πραγματικότητα θα θέλαμε να κάνουμε μερικές βασικές παρατηρήσεις οι οποίες συνδέονται και με την ερώτηση του κ. Τσίπρα για την Δ.Ε.Η.:
  • Σήμερα με το 34% -που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στη Δ.Ε.Η.- η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όταν το 2019, με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ήταν μόλις 150  εκατ. ευρώ. Ένας δις. ευρώ η περιουσία του ελληνικού λαού μέσω των μετοχών που κατέχει στη Δ.Ε.Η. σήμερα, 150 εκατ. ευρώ το 2019.
  • Η Δ.Ε.Η. το 2019 είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει και αυτό δεν είναι ούτε εκτίμηση, ούτε πολιτικός ισχυρισμός, είναι η άποψη του ορκωτού ελεγκτή που η τότε Κυβέρνηση είχε διορίσει στην εταιρεία.
  • Από αυτά τα δύο καταλαβαίνει κανείς ότι αν η ενεργειακή κρίση μας έβρισκε με την Δ.Ε.Η. όπως ήταν το 2019 και με τους ανθρώπους που τη διοικούσαν τότε, οι συνέπειες για τους Έλληνες καταναλωτές σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα για οικονομική στήριξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι όπως δημόσια έχει παραδεχθεί ο τότε επικεφαλής της Δ.Ε.Η. ο κ. Παναγιωτάκης χωρίς διεθνή ενεργειακή κρίση η διοίκηση της Δ.Ε.Η. εκείνη την περίοδο είχε προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων.
  • Το πρόγραμμα αγοράς και διάθεσης μετοχών ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση της επιχείρησης στις 4 Ιουνίου 2021, δίνει το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει την πράξη αυτή και να διαθέσει τις μετοχές, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν έχει ασκηθεί, ούτε πρόκειται να ασκηθεί. Κατά συνέπεια τα δημοσιεύματα και οι ισχυρισμοί για bonus 1.850.000 σε στελέχη της Δ.Ε.Η. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  • Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Δ.Ε.Η. στην βαθμίδα ΒΒ- από Β+ από τον οίκο Standard & Poor’s συνιστά ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στη Δ.Ε.Η. και δικαιώνει τη στρατηγική που ακολούθησε η Κυβέρνηση για την εξυγίανσή της.

Είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Τα στοιχεία τόσο της Eurostat για 2021, όσο και του διεθνούς οργανισμού HEPPI για τον Μάρτιο του 2022 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι χαμηλότερα στην τιμή λιανικής από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χαμηλότερα και από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που συχνά επικαλείται η Αντιπολίτευση.  Από το στοιχείο αυτό που δεν αμφισβητείται προκύπτουν 2 βασικά συμπεράσματα:

 • Πρώτον.  Το πρόβλημα με τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πανευρωπαϊκό αφού όλες οι χώρες έχουν αυξήσεις και μάλιστα πολύ μεγάλες.
 • Δεύτερον.  Η κρατική στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έφερε το αποτέλεσμα που περιγράψαμε παραπάνω.
  • Η πραγματικότητα είναι ότι η στήριξη αυτή απέδωσε κυρίως σε ό,τι αφορά τις καταναλώσεις σε κύριες κατοικίες μέχρι 300 kWh. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια.
  • Η αλήθεια είναι όμως ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα.

Και σε αυτή την κρίση το μόνο που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχύει την τοξικότητά του με απίθανα και ασύστολα ψέματα. Προφανώς και τα ψέματα αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα. Όμως για εμάς αντίπαλος είναι οι ανατιμήσεις, είναι η ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά,είναι οι τιμές που πληρώνουν οι πολίτες και προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε δραστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις.

 
  

Σχετικά Άρθρα