Αρχική Κοινωνικά Αν είσαι ένας από τους 766.755 που παίρνεις καθαρό μισθό 380,40 ευρώ, πώς να σκεφτείς… «ολιστικά»

Αν είσαι ένας από τους 766.755 που παίρνεις καθαρό μισθό 380,40 ευρώ, πώς να σκεφτείς… «ολιστικά»

από ttt

«Δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά».

 

Η φράση αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό, ειπώθηκε για τους νέους και δεν δείχνει παρά μη κατανόηση της πραγματικότητας, αν όχι περιφρόνηση για τη νέα γενιά της χώρας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έκανε λόγο για «οικογένεια και φίλους» που βοηθούν, αλλά αν είναι ένας νέος άνθρωπος να ζητά χρήματα από τους γονείς ή από τη σύνταξη της γιαγιάς και του παππού, να μένει στο παιδικό δωμάτιο κοκ, …κάτσε ψηλά και αγνάντευε.

Η αλήθεια είναι πως συνολικά οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πολύ χαμηλούς μισθούς, με τους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, κυρίως τα κορίτσια, να βρίσκονται στην πλέον δυσχερή θέση. Μιλάμε για τη γενιά που από το 2010 και μετά, για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ζει χειρότερα από τους γονείς της και την πιο μορφωμένη γενιά στην ιστορία της χώρας, που μετανάστευσε στο εξωτερικό, τη γενιά του brain drain.

Η στήλη αναδημοσιεύει τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, όπως τον ανέλυσε η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου, που κάνει λόγο για «Ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα!», ενώ τονίζει πως «Μειώνονται οι άνεργοι με «εργαζόμενους πένητες» («working poors»)!».

Με τίτλο «1 στους 3 εργαζομένους (766.755 ή 33,7%) σε όλο τον ιδιωτικό τομέα με 380 ευρώ καθαρά (450,48 ευρώ μεικτά)!!», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, μόλις πέντε ημέρες πριν:

Με το υπ’αριθ.πρωτ. 224176/16-5-2022 έγγραφό του ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία απασχόλησης για τον μήνα Απρίλιο 2021, τα οποία είναι ανησυχητικά για το μέλλον των μισθών, αλλά και των συντάξεων. Διότι, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, το Ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του Εργασιακού και η αγορά εργασίας επηρεάζει δραστικά τις εισφορές στα Ταμεία και το μέλλον των συντάξεων.

Από τον Πίνακα 2 με τίτλο «Κατανομή της απασχόλησης, του ημερομισθίου και του μέσου μισθού των ασφαλισμένων ανά τύπο απασχόλησης» που παραθέτουμε, καταδεικνύεται ότι 1 στους 3 εργαζόμενους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα (το 33,7%) λαμβάνει μηνιαίο μισθό ΜΟΝΟ 450,48 ευρώ (μεικτά) ή 380,40 ευρώ καθαρά.

Ειδικότερα, από τον Πίνακα 2 στη σελίδα 7 τής Έκθεσης του ΕΦΚΑ, που παραθέτουμε παρακάτω, προκύπτουν και τα εξής στοιχεία για τον Απρίλιο 2021:

-2.276.748 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα,

-1.542.002 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση (67,7%),

-766.755 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων με μερική απασχόληση (33,7%),

-1.229,37 ευρώ μεικτά ήταν ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης,

-450,48 ευρώ μεικτά ήταν ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης.

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι ο μέσος μισθός των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση ύψους 1.137,01 ευρώ είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν των ανδρών ύψους 1.300,60 ευρώ. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 163,59 ευρώ, ενώ η συνολική διαφορά (πλήρους και μερικής απασχόλησης) στα (1.067,01-891,08) 175,93 ευρώ!!

Από τα ανωτέρω στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει η βίαιη φτωχοποίηση των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Η μείωση ή το «πάγωμα» των μισθών τού Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί σχέδιο βίαιης αναδιανομής τού πλούτου σε βάρος τής Εργατικής Τάξης.

Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής (με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου), όπως αυτές καταγράφονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δημιουργεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία και να αφήνει μεγαλύτερο έδαφος σε αξιοπρεπείς και αξιοβίωτους μισθούς σε άνδρες και γυναίκες, αφού είναι αυτονόητο ότι όσοι μεν από τους 766.755 εργαζόμενους με μεικτό μηνιαίο μισθό 450,48 ευρώ έχουν δημιουργήσει οικογένεια, αυτές ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όσοι, δε, δεν το έχουν ακόμη τολμήσει, δεν μπορούν καν να το ονειρευτούν.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ελεύθερο χρόνο και κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση των Ελλήνων.

Έτσι θα συνεχίζεται η καταστροφή της εγχώριας εργατικής δύναμης.

Οι «εργαζόμενοι-πένητες» («working poor») αλλά και οι άνεργοι είναι εδώ, είναι δίπλα μας! Και οι προσοντούχοι νέοι μας μεταναστεύουν ακόμη στο εξωτερικό!!» 

 

 https://www.ieidiseis.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα