Αρχική Πολιτική Αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Ανακούφιση», αλλά και μεγάλο πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Ανακούφιση», αλλά και μεγάλο πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη

από ttt

Η τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που είχε αποκαλύψει η στήλη στις 24 Δεκεμβρίου), δεν ενισχύει μόνο τον ίδιο-συμβάλλει και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικομματικού συστήματος. Ενισχύει, δηλαδή, και τον βασικό του αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα-εκτός και αν πιστέψει κανείς κάποιες δημοσκοπήσεις και τους …Κυριακίστας δημοσιογράφους, που υποστηρίζουν ότι δεύτερο κόμμα είναι το …ΚΙΝΑΛ.

 

Τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου από το Μαξίμου, θα έχει ένα βασικό …θύμα: Τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

-Σε πρώτη φάση θα τον ανακουφίσει από το δίλημμα αν θα συμμετάσχει ή όχι σε προοδευτική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, εφόσον ο συσχετισμός που θα προκύψει από τις κάλπες με απλή αναλογική θα το επιτρέπει. Και πολύ περισσότερο, δεν θα τεθούν αντίστοιχα διλήμματα στις δεύτερες κάλπες, καθώς ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα θα συγκεντρώσει το 36% που θα απαιτεί ο νέος εκλογικός νόμος, εφόσον βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λάβει το κόστος και το ρίσκο και τον φέρει στη Βουλή.

-Στην ουσία, όμως, τυχόν αλλαγή του νέου εκλογικού νόμου, θα σηματοδοτεί το τέλος του ρυθμιστικού ρόλου που θέλει να παίξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στις κυβερνήσεις. Γεγονός, που από τη στιγμή που δεν θα μπορέσει να καταλάβει τη θέση του επικεφαλής κόμματος της προοδευτικής παράταξης εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δυσκολευτεί πολύ να βρει ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

Εκτίμησή μας είναι πως στην πορεία προς τις εκλογές τα διλήμματα, αλλά και οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από τις απαντήσεις που θα δώσει ή δεν θα δώσει, θα κριθούν πολλά για τη φυσιογνωμία και το μέλλον της Χαριλάου Τρικούπη. 

 

 https://www.ieidiseis.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα