Αρχική Παραπολιτικά Ποιοι θέλουν κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα ????

Ποιοι θέλουν κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα ????

από ttt

Σεισμό στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό προκαλεί

αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Euractiv. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές της κομισιόν θέλουν μία τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα, στα πρότυπα της Ιταλίας, διότι δεν εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του (με αρμόδιο υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη) για την διαχείριση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης! 

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ίσως να εξηγεί μία σειρά γεγονότων που μας προβλημάτισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως η επίσκεψη – αστραπή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά του οποίου το όνομα ακούγεται έντονα για επικεφαλής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Όπως η παραμονή του Χρήστου Στυλιανίδη στην κυβέρνηση που έγινε με εντολή της Κομισιόν την οποία μάλιστα μετέφερε ο ίδιος αντιπρόεδρος της στον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως η αποστασιοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την μη κάλυψη των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Novartis με τρόπο που βάζει τέλος στην πολιτική καριέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού ακόμα και σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. – Κιν Αλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να είναι πρωθυπουργός.

Κυρίως όμως εξηγεί την μη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του με πανηγυρικό τρόπο μάλιστα από τον ίδιο τον Μητσοτάκη!

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η αποκάλυψη του περιεχομένου της πράξης αρχειοθέτησης του υπουργού ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis. Ένα περιεχόμενο που οπωσδήποτε έκανε όσους το διάβασαν να «παγώσουν». Υπουργός ανάπτυξης με «απροσδιόριστες» εισροές χρημάτων στους λογαριασμούς του!

Είναι απολύτως λογικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κύκλοι της Κομισιόν να θεωρούν ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών». Και να συμπληρώνουν ότι «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις»!

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα.

Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026, και φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».

«Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν «διευκρινίσεις» από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια.

Συγκεκριμένα, πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτοιμα σενάρια σε περίπτωση πολιτικής κρίσης

«Υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε πηγή κοντά στο θέμα.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται έντονα απλό το σύστημα των επόμενων εκλογών, με πολύ έντονο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο «πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Επικρατεί «έντονος προβληματισμός», τονίζει η πηγή, δη μετά τα τελευταία εμφανή κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου ήδη έχει καθυστερήσει. Η Αθήνα προτίθετο να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση της δόσης τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ, διότι η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι θα το απέρριπτε λόγω αργοπορίας των μεταρρυθμίσεων.

«Νομοσχέδια έμεναν στα συρτάρια των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων για μήνες παρά την αρχική γραμμή της κεντρικής κυβέρνησης για ισχυρή πολιτική βούληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η πηγή.

Αντίθετα, το αίτημα κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και τα χρήματα της πρώτης δόσης αναμένονται μέσα Μαρτίου.

Εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Με βάση το σενάριο αυτό που φαίνεται να έχει κλείσει και μέσα στην κυβέρνηση, φαντάζει απίθανο να υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέσα στο καλοκαίρι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Μπροστά λοιπόν στο φάσμα ακυβερνησιμότητας και εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για  κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους.

Βρυξέλλες | Σαράντης Μιχαλόπουλος
euractiv.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα