Αρχική Κοινωνικά Δημήτρης Χύτας : Πώς θα πάμε σε μηδενικές χρεώσεις αρδευτικού νερού

Δημήτρης Χύτας : Πώς θα πάμε σε μηδενικές χρεώσεις αρδευτικού νερού

από ttt

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο

πρωτοπόρος πανελλαδικά ΤΟΕΒ Νιγρίτας μιλά στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Χύτας.

 

Κε Χύτα, είστε από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος ΤΟΕΒ στην χώρα που πάτε μέσω των φωτοβολταϊκών να ρίξετε τα κόστη στο αρδευτικό νέρο. Με ποιο τρόπο θα το καταφέρετε αυτό;

Από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ ένα σημαντικό έργο, που χωρίζεται σε δυο υποέργα, συνολικού μπάτζετ 6,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο υποέργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού και τηλεμετρίας, προϋπολογισμού 6.053.107,12 ευρώ. Αυτό το κομμάτι θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στην τρέχουσα νομοθεσία και να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε και τι πουλάμε. Ακόμα θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα για τα σταθερά τελή και τα μεταβλητά (εδώ μέσα περιλαμβάνεται και ένα περιβαλλοντικό τέλος), δεδομένα που δεν εφαρμόζονται ακόμα στην χώρα μας από τους Οργανισμούς, οφείλω να πω. Επίσης, στόχος μας είναι ο έλεγχος διαρροών και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας στο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Νιγρίτας. Το δεύτερο τώρα υποέργο, αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση εξοπλισμού και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 500kWp, για net metering προϋπολογισμού 399.353 ευρώ. Αυτό το έργο θα μας βοηθήσει, ώστε να παράγουμε 750.000 κιλοβατώρες το χρόνο από μόνοι μας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Για το έργο αυτό έχουν ανοιχθεί οι προσφορές και αναμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ώστε να τρέξει η κατασκευή.

Προγραμματίζετε ως διοίκηση και κάποια άλλη δράση;

Μόλις με το καλό τρέξει το έργο net metering που προανέφερα, έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη και είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε μια ακόμα αίτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ, για να κατασκευάσουμε μονάδα με φωτοβολταϊκά σε χωράφια στη Νιγρίτα, ισχύος 2,5 – 3 MW. Αν αυτό προχωρήσει και κατασκευαστεί με ίδια κεφάλαια, όπως σκοπεύουμε να κάνουμε, θα μπορούμε μόλις τεθεί σε λειτουργία να είμαστε αυτάρκεις σε ρεύμα για άρδευση.

Διανύουμε μια δύσκολη ενεργειακά περίοδο με μεγάλες επιβαρύνσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα έχει επίπτωση πιστεύετε αυτό, στους λογαριασμούς άρδευσης της νέας σεζόν για τους αγρότες;

Μέχρι πέρσι η χρέωση ανά στρέμμα ήταν στα 15 ευρώ. Αν υποθέταμε ότι δεν επιστρέφονταν η ρήτρα αναπροσαρμογής στο 80%, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα έπρεπε η χρέωση αυτή να πάει (το λέμε εντελώς θεωρητικά) στα 32-35 ευρώ το στρέμμα, για να βγουν τα κόστη.

Πότε θα αποφασίσετε για τις χρεώσεις της νέας αρδευτικής περιόδου;

Οι χρεώσεις στο ηλεκτρικό για τα ΤΟΕΒ, για την άρδευση, ξεκινούν ως επί το πλείστον τον Απρίλιο, οπότε αρχίζουν να υπάρχουν ανάγκες για νερό στα χωράφια. Μ΄ αυτό το δεδομένο δεν είχαμε καταναλώσεις το προηγούμενο διάστημα, άρα και επιβαρύνσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το επόμενο διάστημα στον προϋπολογισμό μας τις χρεώσεις, για να ξέρουμε ως Οργανισμός πώς θα κινηθούμε. Πάντως σκοπεύουμε να πάμε πιο πίσω -όσο γίνεται- χρονικά τις αποφάσεις αυτές.

Μπίκας Αλέξανδρος
 
 https://www.agrotypos.gr/
 
  

Σχετικά Άρθρα