Αρχική Τοπικά Αχυροκαλύβες στη λίμνη Κερκίνη: Διακοπές… αλλιώς δίπλα στην άγρια φύση!

Αχυροκαλύβες στη λίμνη Κερκίνη: Διακοπές… αλλιώς δίπλα στην άγρια φύση!

από ttt

Μία πρωτόγνωρη εμπειρία προσφέρει στους επισκέπτες της λίμνης Κερκίνης, ο “Ιχνηλάτης”. Πρόκειται για έναν πετρόχτιστο ξενώνα ο οποίος απέχει λίγα μέτρα από τις όχθες της λίμνης και βρίσκεται στο χωριό Κορυφούδι Σερρών, με μόλις 17 κατοίκους και από τον ερχόμενο Ιούλιο θα μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες σε… αχυροκαλύβες.

 

Ο υπεύθυνος λειτουργίας, Θεόδωρος Αλατσίδης, έχει σηκώσει ήδη τα μανίκια και ξεκίνησε την κατασκευή τους. Το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμες τρεις αχυροκαλύβες, οι οποίες θα διαθέτουν ένα κρεβάτι και μία μικρή κουζινούλα με νερό, ενώ δε θα υπάρχει ρεύμα. Μέσα σε αυτές θα μπορούν να διαμείνουν έως πέντε άτομα και θα είναι κατοικήσιμες μόνο τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες του έτους.

Σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή των αχυροκαλύβων

Ο κ. Αλατσίδης που ασχολείται εδώ και 22 χρόνια με τον τουρισμό, μίλησε στο thestival και αναφέρθηκε στη διαδικασία κατασκευής των αχυροκαλύβων η οποία “γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ξύλα από το βουνό, κορμοί που λυγίζουν και σίκαλη που την κόβουμε με δρεπάνι, την τινάζουμε για να φύγουν οι καρποί, έτσι ώστε να μην προσεγγίζουν τα τρωκτικά. Τέλος, ακολουθεί το δέσιμο με συγκεκριμένο τρόπο”. Πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η ζωή των ανθρώπων στα παλαιότερα χρόνια, όπως είπε ο ίδιος. “Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ όμορφο για τον κόσμο να ζήσει μια “πρωτόγονη” εμπειρία. Κάπως έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο κοστολόγιο, η τιμή διαμονής στις αχυροκαλύβες δε διαφέρει από αυτήν στον πετρόχτιστο ξενώνα, ενώ σερβίρεται και παραδοσιακό πρωινό.

Οι δύο από τις τρεις αχυροκαλύβες που θα είναι έτοιμες το επόμενα διάστημα

Βόλτα με άλογα, τοξοβολία και βαρκάδα στα νερά της λίμνης Κερκίνης

Το φυσικό τοπίο της λίμνης μαγεύει και τον πιο απαιτητικό και κοσμογυρισμένο επισκέπτη. Ο συνδυασμός του υγρού στοιχείου με φόντο το βουνό αλλά και η άγρια φύση που ξεπροβάλλει δειλά, αφήνουν μοναδικές εικόνες στο μυαλό όλων, μικρών αλλά και μεγάλων.

Στον συγκεκριμένο προορισμό, δύσκολα βαριέται κανείς. Τοξοβολία, βόλτες με άλογα αλλά και βαρκάδα στη λίμνη είναι must για όλους εκείνους που θέλουν να το… ζήσουν έντονα.

 

Ο “Ιχνηλάτης” μπορεί να τα παρέχει όλα, καθώς διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα άλογα αλλά και τις βάρκες έτσι ώστε να θαυμάσουν όλοι τα 300 είδη πουλιών που ζουν στη λίμνη. Η συγκεκριμένη τοποθεσία ενδείκνυται και για οικογενειακές εξορμήσεις, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αλατσίδη, τα παιδιά είναι αυτά που ενθουσιάζονται περισσότερο με τις δραστηριότητες στη φύση.

 

Χωρίς τηλεόραση και wifi ο πετρόχτιστος ξενώνας

Ο “Ιχνηλάτης” έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα στο “βιογραφικό” του. Τα δωμάτια του ξενώνα δε διαθέτουν τηλεόραση, ενώ δε δίνεται σε κανέναν επισκέπτη ο κωδικός του wifi για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Έχουμε βγάλει τις τηλεοράσεις από τα δωμάτια. Το έκανα γιατί ήθελα οι επισκέπτες εδώ να κάνουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που κάνουν στο σπίτι τους. Έχω κλείσει και το wifi. Προτρέπω τους γονείς να αφήνουν τα κινητά και τα tablets των παιδιών τους στο σπίτι. Έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε εδώ”, δήλωσε ο κ. Αλατσίδης και παραδέχτηκε ότι η μοναδική εξαίρεση στο διαδίκτυο είναι για επαγγελματικούς λόγους των ενηλίκων.

 

Στο 100% η πληρότητα – “Από τη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι επισκέπτες μας”

“Ταβάνι” έφτασε η πληρότητα στον πετρόχτιστο ξενώνα στη λίμνη Κερκίνη, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας, πλέον όλη τη χρονιά αγγίζει το 100%. “Είμαστε γεμάτοι συνέχεια. Ανάλογα με την εποχή είναι και οι επισκέπτες. Υπάρχον εποχές που έρχονται μόνο ξένοι και άλλες μόνο Έλληνες”, επισήμανε ο ίδιος.

Πρώτοι στη λίστα των επισκεπτών είναι οι Θεσσαλονικείς, καθώς ο “Ιχνηλάτης” απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη συμπρωτεύουσα. Όσον αφορά στους ξένους επισκέπτες, Ρουμάνοι, Ρώσοι και Ουκρανοί αποτελούν το top3. “Οι ξένοι επισκέπτες μαγεύονται, το περιβάλλον είναι εξαιρετικό και δε βρίσκουν τίποτα αρνητικό”, είπε ο κ. Αλατσίδης.

 

Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1932. Αποτελεί έναν από τους 10 Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Τον υγρότοπο περιβάλλουν τα όρη Κρούσια και Μπέλλες που είναι το φυσικό σύνορο της χώρας μας με τη Βουλγαρία.

Πτηνά που ζουν στη λίμνη Κερκίνη
 
  

Σχετικά Άρθρα