Αρχική Οικονομία Σε πλήρη λειτουργία το υπερσύγχρονο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Π.Ε Σερρών

Σε πλήρη λειτουργία το υπερσύγχρονο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Π.Ε Σερρών

από an

Κάλεσμα στους αγρότες να επωφεληθούν τη λειτουργία του πλήρως εξοπλισμένου Εδαφολογικού Εργαστηρίου απηύθυνε σήμερα ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Π.Ε Σερρών κ. Νικόλαος Ρόιδος.

Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν δείγμα του χωραφιού τους και μέσω των ειδικών μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, να γίνει ουσιαστικά μια «ακτινογραφία» της σύστασης του εδάφους και να εντοπισθούν στοιχεία που υπάρχουν και ποια υπολείπονται έτσι ώστε να τα καλύψει με τα ανάλογα λιπάσματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να έχει πλήρη εικόνα του καλλιεργήσιμου εδάφους και να μη χρησιμοποιεί λιπάσματα που δεν χρειάζεται επιβαρύνοντας την τσέπη του αλλά και το περιβάλλον και να συμβάλει στο μέγιστο στη γονιμότητα των χωραφιών του.

Το εργαστήριο, λειτουργεί με επικεφαλής τον Γεωπόνο – Εδαφολόγο, Πρόδρομο Σαράτση και ήδη αγρότες από το Νομό Σερρών και άλλους Νομούς πηγαίνουν οι ίδιοι ή αποστέλλουν δείγματα ακόμη και από μακρινούς Νομούς.
Η λειτουργία του δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και το κόστος της ανάλυσης κυμαίνεται από 15 έως 30 €. Ο κ. Ρόιδος είπε πως οι αγρότες και δη οι νέοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια περνούν το κατώφλι του εργαστηρίου, που καθ΄ολη την περίοδο της πανδημίας λειτουργεί κανονικά. Σημείωσε δε πως η καλύτερη περίοδο για τις εδαφικές αναλύσεις είναι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος πριν τη σπορά και τη λήψη λιπασμάτων.

 

 

 
  

Σχετικά Άρθρα