Αρχική Πολιτική Σύριζα Σερρών : Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση «απειλή για το περιβάλλον».

Σύριζα Σερρών : Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση «απειλή για το περιβάλλον».

από ttt

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέχισε και το 2021 την πολιτική Ιανού: Δήθεν Πράσινη στο εξωτερικό, στα διεθνή φορά από τον ΟΗΕ ως την ΕΕ. Και κατάμαυρη στο εσωτερικό, όπου ανοίγει κερκόπορτες, για να ισοπεδώσει την προστασία του περιβάλλοντος, να ακυρώσει κάθε φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να εξυπηρετήσει συμφέροντα ημετέρων.

Ενδεικτικά η πρόσφατη απόφασή της στις 23 Δεκεμβρίου, συμπυκνώνει την αντιδημοκρατική και αντιπεριβαλλοντική της λογική. Αποφάσισε την κατάργηση επτά (7) Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000, από το Δέλτα του Έβρου και τη Σαμοθράκη  ως την Πάρνηθα και τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, προς όφελος της συγκεντρωτικής, αθηνοκεντρικής προσέγγισης που περιφρονεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους των φορέων.

Ακόμη ολοκληρώνοντας την αντιπεριβαλλοντική της τακτική η κυβέρνηση, παραμονή Πρωτοχρονιάς, προέβη στην κατάργηση δύο ακόμα Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, αφήνοντας αθωράκιστα δύο σημαντικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας, με διεθνή εμβέλεια και φήμη. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι είναι μια κυβέρνηση «απειλή για το περιβάλλον». Στο ΦΕΚ 6362/Β/31-12-2021 εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης «Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής» και της (δικής μας) «Λίμνης Κερκίνης».

Οι καταργήσεις παραπέμπουν στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη 4685/2020 και προβλέπουν την ενσωμάτωση των καταργούμενων Φορέων στον «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής», ένα Ν.Π.Ι.Δ. που ίδρυσε η κυβέρνηση δίπλα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έτσι σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οι μη κρατιστές δεξιοί, θα βολεύουν τα δικά τους παιδιά και θα βγάζουν τις αποφάσεις που τους συμφέρουν για περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για αδειοδοτήσεις έργων και τακτοποίηση ημετέρων και της διαπλοκής. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το κράτος δικαίου, τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Τα σχέδια για   εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά παραμένουν πάντα επίκαιρα για τους γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους και  η απόφαση για κατάργηση  του Φορέα Διαχείρισης «Λίμνης Κερκίνης».προφανώς συνδέεται άμεσα με τα σχέδια αυτά.

Θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4519/2018, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης αυτών των περιοχών με εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και στην αδειοδότηση. Παράλληλα, ενέταξε για πρώτη φορά τους φορείς στον κρατικό προϋπολογισμό, ανέθεσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες σε όλη τη χώρα για να ξεκαθαριστούν οι χρήσεις γης και είχε προγραμματίσει και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εξασφάλιση των μέχρι σήμερα συμβασιούχων επί δεκαετίες.

Με τις επιλογές της ΝΔ οι εργαζόμενοι μένουν στον αέρα και η  χώρα κινδυνεύει από τη νέα ευρωπαϊκή καταδίκη (C-949/19, 17-12-2020).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για την ανασύσταση και των 36 φορέων των περιοχών NATURA 2000 της χώρας μας και την εξασφάλιση των εργαζομένων, ως προγραμματική δέσμευση προτεραιότητας της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Σερρών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 
  

Σχετικά Άρθρα