Αρχική Εθνικά Θέματα Πολιτικός καζαμίας 2022

Πολιτικός καζαμίας 2022

από ttt

Η γιαγιά μου η Ευγενία ήταν από το Σιβρισάρι της

Μικράς Ασίας. Ως παιδί την επισκεπτόμουν πολύ συχνά στο προσφυγικό σπίτι όπου ζούσε στην Καισαριανή, και κάθε νέο έτος θυμάμαι που με έβαζε να της διαβάζω τον «Καζαμία».

 

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Δεν ξέρω αν ήταν κάποιο έθιμο φερμένο από την Ιωνία, που βασιζόταν στην ανάγκη του ανθρώπου να ιχνηλατήσει το γοργά επερχόμενο μέλλον, αλλά απολάμβανα τις στιγμές ανάγνωσης με τη γιαγιά μου, καθώς διαβάζαμε τις «προβλέψεις» από τον «Καζαμία» για κάθε μήνα του επόμενου έτους.

Ως έθιμο το τηρώ, και πάντα αγοράζω αυτό το βιβλίο εκλαϊκευμένης σοφίας και εγκυκλοπαιδικών γνώσεων κάθε χρόνο. Βασιζόμενος σε αυτή την παιδική ανάμνηση που σας εξιστόρησα, θα αποπειραθώ να προβλέψω τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα το 2022: Σε αντιδιαστολή με τα δύο τελευταία έτη που είχαμε μια πολιτική ακαμψία λόγω της λαίλαπας του κορονοϊού, επειδή όλα τα συστημικά κόμματα αναγκάστηκαν να κρατήσουν σχεδόν την ίδια γραμμή χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικού λόγου, το πολιτικό θερμόμετρο στο έτος που έρχεται θα ανέβει ιδιαίτερα, αφού θα είναι χρονιά προετοιμασίας ή ακόμα και συμβάντος εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός πολύ ορθά θέλει να εξαντλήσει την τετραετία (έως το καλοκαίρι του 2023 δηλαδή), γιατί θέλει να επιδείξει σταθερότητα και να αποφύγει μια ζημιά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Μια πρώιμη εκλογική αναμέτρηση (η οποία έχει πιθανότητα, λόγω απλής αναλογικής, να είναι διπλή, δηλαδή να διαρκέσει 40 ημέρες φέρνοντας ανισορροπία και τάσεις ύφεσης) θα δημιουργήσει ισχυρά προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, ειδικά μετά το τέλος του καλοκαιριού το 2022, ισχυροποιείται το ενδεχόμενο να προκληθούν εκλογές, με δική μου εκτίμηση αυτές να συμβαίνουν με 25% πιθανότητα το φθινόπωρο του 2022 και με 75% το 2023. Λόγω αυτού του κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. θα αρχίσουν να ακολουθούν πιο έντονη (από την εντελώς ανύπαρκτη έως σήμερα) αντιπολιτευτική τακτική και θα προσπαθήσουν να πιέσουν τη Ν.Δ. με εμφάνιση σκανδάλων ή με επικοινωνιακές αντιδεξιές στρατηγικές αποδόμησης.

Δεν αποκλείεται και μια υπόγεια αντίπαλη της Ν.Δ. αριστερή συμμαχία, με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Ίσως δούμε και το πολιτικό τέλος του κ. Τσίπρα, αφού, αν αποτύχει στις επόμενες μονές ή διπλές εκλογές να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα αναγκαστεί σε εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού, και δική του απόσυρση.

Θα είναι πολιτικά συναρπαστικό το 2022, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

 
  

Σχετικά Άρθρα