Αρχική Κοινωνικά Π.Ε Σερρών : Ο “μαύρος θησαυρός” από την Άνω Βροντού

Π.Ε Σερρών : Ο “μαύρος θησαυρός” από την Άνω Βροντού

από ttt

Από το 2019 οι κάτοικοι του χωριού Άνω Βροντούς

Σερρών άρχισαν να καλλιεργούν μια ξεχωριστή ποικιλία φασολιών, μαύρου χρώματος, που βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των σεφ τόσο για την γεύση, όσο και την ποιότητα.

 

Ο Πρόδρομος Ματελόγλου καλλιεργητής φασολιών, εξηγεί ότι η ποικιλία υπήρχε από παλαιότερα στην περιοχή, και ο σπόρος περνούσε από πάππου προς πάππο, αλλά επειδή οι καταναλωτές επέλεγαν τα λευκά, ο σπόρος των μαύρων φασολιών έμεινε στα αζήτητα στις αποθήκες των αγροτών, όπως και άλλα φυτά.

Καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία δεν υπήρχε στην Ελλάδα, γινόταν εισαγωγές από την Κίνα και την Ολλανδία. Έτσι, αποφάσισαν να το φυτέψουν και τελικά διαπίστωσαν ότι ήταν μια πετυχημένη καλλιέργεια.

Η θρεπτική του αξία είναι σημαντική, διότι σύμφωνα με τον κ. Ματελόγλου, τα μαύρα φασόλια έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τα λευκά, ενώ η γεύση του είναι παρόμοια, αν και στο τέλος αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στον ουρανίσκο.

Για να αφαιρεθούν οι φύτρες τα φασόλια καθαρίζονται ένα- ένα με το χέρι, μια διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη. Με την προετοιμασία και το βράσιμο, το φαγητό είναι έτοιμο σε μισή ώρα, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα που απαιτούν πολύωρο βράσιμο.

Μέσω διαδικτύου γίνεται η προώθηση του προϊόντος, ενώ ο 30χρονος καλλιεργητής έστειλε δείγματα στην Ιταλία και την Αμερική, καθώς ενδιαφέρεται για εξαγωγή, σημειώνοντας ότι η τιμή τους είναι ελαφρώς ακριβότερη από τα γνωστά φασόλια.

 https://www.ertnews.gr/

 
  

Σχετικά Άρθρα