Αρχική Πολιτική ΚΚΕ Σερρών : όλα στον βωμο ….¨¨¨¨ των επενδυτικων σχεδίων ¨¨¨

ΚΚΕ Σερρών : όλα στον βωμο ….¨¨¨¨ των επενδυτικων σχεδίων ¨¨¨

από ttt

Τιποτα πλέον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης, που όπως όλοι γνωρίζουμε το μόνο που επιφέρουν στην οικονομία του τόπου είναι η αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αναφερόμαστε βέβαια στην κατάργηση των Τοπικών Φορέων Διαχείρισης σε περιοχές με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

 

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντοκτόνο ν. 4685/2020 που φέρει την σφραγίδα του ΣΕΒ της ΕΕ, και αποτελοεί συνέχεια του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το 2018 και αφορούσε τους Φορείς Διαχείρισης Προστασίας Περιβάλλοντος (ΦΔΠΠ, η διαχείριση των οποίων περνά  υπό Κεντρική Διοίκηση και εντάσσεται στον νεοσύστατο «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ). Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι με την Κεντρική Διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών θα επιλυθούν «χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμπόδιζαν τη «σωστή λειτουργία» των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Στην πραγματικότητα, μέσω της κατάργησης των Τοπικών Οργανισμών Διαχείρισης, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, ενώ συνολικότερα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην δική μας ΠΕ με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 καταργείται το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, το οποίο ενσωματώνεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Εκτός από τις περιβαλλοντικές συνέπειες το ΦΕΚ δημιουργεί ανησυχία στους εργαζόμενους, το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.  Ο λαός των Σερρών καλείται  όχι μόνο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τους στόχους της πολιτικής τους αλλά και να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, με αφορμή και την τελευταία επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο ζητήματα που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας και ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Σιντικής. Η πείρα μας δείχνει ότι οι μαζικοί αγώνες και η αντίδραση του σερραϊκού λαού απέναντι στην δημιουργία λατομείου στον Λαϊλιά, εμπόδιζαν μέχρι σήμερα την υλοποίηση των σχεδίων τους και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Καλούμε όλο τον σερραϊκό λαό, τα Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια , τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να μην μείνουν αμέτοχοι να πάρουν θέση και για το σοβαρό αυτό ζήτημα της κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης.

Διεκδικούμε:

 

 – Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 και κάθε άλλης απόφασης που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

– Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από κράτος και όχι την ανάθεσή της σε διάφορα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος.

– Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος (Διευθύνσεις Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Δασική Υπηρεσία κλπ.) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.

– Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού και όχι των κερδοφόρων επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.

– Την προστασία όλων των περιοχών NATURA της ΠΕ Σερρών του ορεινού όγκου του Λαϊλιά και της Εθνικού Πάρκου Κερκίνης.

 

 

 
  

Σχετικά Άρθρα