Αρχική Κοινωνικά Συναγερμός για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης»

Συναγερμός για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης»

από an

Ανησυχία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στον γιγάντιο παγετώνα Thwaites, τον αποκαλούμενο «Παγετώνα της Αποκάλυψης», στην Ανταρκτική

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ένωσης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νέα Ορλεάνη παρουσιάστηκαν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης για παγετώνα στην Ανταρκτική.

Ο παγετώνας Thwaites έχει διαπιστωθεί ότι λιώνει με ταχύ ρυθμό, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον μελετώντας δορυφορικές εικόνες διαπίστωσαν ότι η ανατολική πλευρά του παγετώνα ή πιο σωστά στην ανατολική παγοκρηπίδα του που είναι πιο γνωστή ως «TEIS» προκαλούνται συνεχώς νέες ρωγμές γεγονός που δείχνει ότι αποσταθεροποιείται πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα και η αποσταθεροποίηση αυτή θα αποσταθεροποιήσει συνολικά τον παγετώνα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο αν η κατάσταση στον παγετώνα δεν αλλάξει άμεσα είναι πιθανό μέσα στην επόμενη πενταετία να αποκοπεί από την Ανταρκτική και να μετατραπεί σε ένα κολοσσιαίο παγόβουνο που θα λιώσει σύντομα.

Ο Thwaites έχει έκταση 192 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα όσο δηλαδή η Βρετανία ή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης του παγετώνα η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη είναι πιθανό να αγγίξει τα δύο μέτρα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να βουλιάξουν οι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Ακόμα, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο Thwaites αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Αυτό σημαίνει η πώς η δική του κατάρρευση θα συμπαρασύρει και αυτούς διευρύνοντας το επίπεδο της καταστροφής. Για αυτό και ο Thwaites έχει ονομαστεί «Παγετώνας της Αποκάλυψης».

Δεν χρειαζόταν φυσικά κάποια έρευνα για να καταστεί σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που προκαλεί την κατάρρευση του παγετώνα. Πρόσφατα ρομποτικό υποβρύχιο διαπίστωσε ότι ο Twaites δεν λιώνει μόνο από την εξωτερική του πλευρά εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας αλλά και την κάτω πλευρά του. Θερμά ρεύματα νερού κυκλοφορούν κάτω από τον παγετώνα συμβάλλοντας στο λιώσιμο των πάγων.

lykavitos.gr
 
  

Σχετικά Άρθρα