Στις Συμπληγάδες η κυβέρνηση! Χριστούγεννα…ρεφενέ!
Έντονη ανησυχία για το υψηλό κόστος των τροφίμων εγείρεται το τελευταίο διάστημα, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές και στην χώρα μας αλλά και…
ανά τον κόσμο να «βλέπουν» τις πρώτες επιπτώσεις στο πορτοφόλι τους.
Οι τιμές στα ράφια έχουν πάρει την ανιούσα και το κύμα αυξήσεων δεν συγκρατείται…
Ενόψει εορτών το πρόβλημα μοιάζει άλυτο… Κι αν πέρυσι το πρόβλημα ήταν πόσους θα ΄χουμε στο γιορτινό τραπέζι λόγω κορονοϊού, φέτος σε αυτό θα προστεθεί και το πως θα τους τα΅ισουμε.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο για να παραμείνουν στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 134,4 μονάδες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το αναθεωρημένο 132,8 για τον Οκτώβριο.
Ο αριθμός του Οκτωβρίου είχε δοθεί προηγουμένως ως 133,2.
Η μέτρηση του Νοεμβρίου ήταν η υψηλότερη για τον δείκτη από τον Ιούνιο του 2011. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 27,3% τον περασμένο μήνα.
Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από το επίπεδό του πέρυσι, με τις τιμές του σιταριού να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατακόρυφα το περασμένο έτος, λόγω της οπισθοδρόμησης της συγκομιδής και της ισχυρής ζήτησης.
Ο FAO ανέφερε ότι οι τιμές του σιταριού υποστηρίχθηκαν από τις ανησυχίες για ακατάλληλες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και την αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στα εξαγωγικά μέτρα στη Ρωσία.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών παρέμεινε για βούτυρο και γάλα σε σκόνη, καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες ενόψει της σύσφιξης των αγορών», δήλωσε ο FAO.