Αρχική Εθνικά Θέματα Αναπάντητα ερωτήματα του 1973

Αναπάντητα ερωτήματα του 1973

από ttt

Υπάρχουν ακόμα «σκιές» στην υπόθεση

Πολυτεχνείο ’73. Μια συνέντευξη στην κυριακάτικη δημοκρατία έριξε φως σε αρκετές απ’ αυτές

 

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στις 3/12/2017 στην «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη που μου παραχώρησαν οι: Κυριάκος Σταμέλος (1953-2018), μέλος της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών, και ο Μιχάλης Γουνελάς (1946-2017), επικεφαλής των αρμάτων μάχης που περικύκλωσαν τον Νοέμβριο του 1973 τη σχολή.

Από τότε δεν έχω πάψει να σκέφτομαι διάφορα σημεία της συνέντευξης. Δύο απ’ αυτά σχετίζονται με τις απορίες αλλά και τις αποκαλύψεις του Κυριάκου Σταμέλου, ο οποίος είπε: «Εγώ είχα γυρίσει από τον Στρατό μιάμιση μέρα πριν από την έναρξη της καταλήψεως. Ακόμα και αυτό σήμερα το σκέφτομαι: Γιατί μας αφήσανε να γυρίσουμε τότε πίσω στα γεγονότα; Δεν θεωρώ ότι είναι μέρος κάποιου σχεδίου, αλλά αμέσως μόλις γυρίζουμε από τον Στρατό να ξεκινάει ένα μέγα γεγονός, εμένα με προβλημάτιζε.

»Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δεν θα είχαμε χάσει την Κύπρο. Δηλαδή δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην εκμετάλλευση, διότι εμείς δεν ρίξαμε τον Παπαδόπουλο. Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Αρα, λοιπόν, ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σε έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος […].

»Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος έστησε τον ραδιοσταθμό. Τα μηχανήματα δεν ήτανε κατασκευή δική μας. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος το ‘φερε, με ποιον πρωτομίλησε, πότε ειδοποιήθηκε η συντονιστική. Αυτό που ξέρω εγώ να σας πω είναι ότι μόλις άρχισε να λειτουργεί ο σταθμός, εγώ εντός δύο ωρών περίμενα ή να κοπεί το ρεύμα ή να αρχίσουν οι παρεμβολές. Το γιατί μείναμε, μου λένε πολλοί δικοί μου “μη προβοκάρεις”. Δεν προβοκάρω όταν λέω “Μα, πώς είναι δυνατόν να μείναμε με ρεύμα, νερό και σταθμό χωρίς παρεμβολές τρεις μέρες”.

»Δεν φαίνεται λογικό αυτό το πράγμα, δηλαδή για να το πούμε. Περί σταθμού σάς απαντώ ότι εγώ περίμενα εντός δύο ωρών ή να κοπεί το ρεύμα ή 100% μπορούσε ο Στρατός να κάνει ισχυρή παρεμβολή ή να γυρίσει την ΕΡΤ πάνω στον σταθμό».

 
  

Σχετικά Άρθρα