Αρχική Οικονομία Π.Ε Σερρών : Μηνυτήρια αναφορά από τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Π.Ε Σερρών : Μηνυτήρια αναφορά από τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

από ttt

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος», την Πέμπτη 14, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, κατέθεσε η Διοίκηση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Νιγρίτας.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, από τα 9.000, περίπου, στρέμματα των αγροκτημάτων Τερπνής- Βαμβακούσσας- Ανθής, τα 3.000 στρέμματα πλημμύρισαν.

Από αυτά που πλημμύρισαν, τουλάχιστον 200 στρέμματα ήταν καλλιεργημένα με βαμβάκι, αλλά 200 περίπου ήταν αλώνιστα καλαμπόκια και περίπου 250 στρέμματα με καλλιέργεια μηδικής. Επρόκειτο, δηλαδή, για καλλιέργειες σε εξέλιξη.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν 120 υδροστόμια- υδροληψίες του ΤΟΕΒ, με κόστος 450€ το καθένα.

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί, αν εγκαίρως είχε καθαριστεί ο χείμαρρος της Τερπνής.

Ο ΤΟΕΒ Νιγρίτας κάνει λόγο για «εγκληματικές παραλείψεις», εξαιτίας των οποίων πλημμύρισαν τεράστιες εκτάσεις, καταστράφηκαν οι καλλιέργειες των παραγωγών, ζημιώθηκε πολλαπλώς ο ΤΟΕΒ, ενώ κινδύνεψαν και οι περιουσίες του χωριού της Ανθής, καθώς τα νερά έφτασαν μέχρι τα σπίτια.

Σύμφωνα με τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας, πλημμύρισε και η αποστραγγιστική τάφρος Κ5, αρμοδιότητας του ΓΟΕΒ Πεδιάδας Σερρών και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καθαριστεί καθόλου.

Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει το αγρόκτημα Πατρικίου, να καταστραφούν καλλιέργειες, αλλά και να υποστεί ανυπολόγιστη ζημία η επιχείρηση Κ.Σ..

«Οι ανωτέρω ζημίες θα είχαν αποφευχθεί τελείως αν ο ΓΟΕΒ Πεδιάδας Σερρών προέβαινε στον καθαρισμό της τάφρου, όπως είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να κάνει και δεν αδιαφορούσε παντελώς για τα μέλη του» τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά.

 https://www.ertnews.gr/

 

 
  

Σχετικά Άρθρα