Αρχική Διεθνή Νότα διαμαρτυρίας Βουλγαρίας σε Σκόπια για αλλαγή …ταφόπλακας σε χωριό

Νότα διαμαρτυρίας Βουλγαρίας σε Σκόπια για αλλαγή …ταφόπλακας σε χωριό

από an

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας παρέδωσε σημείωμα διαμαρτυρίας στον προσωρινό επικεφαλής της πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία, Βλαντιμίρ Κρστέφσκι, για την αντικατάσταση  μια ταφόπλακας στο χωριό Κλέπατς στο Πρίλεπ, η οποία σύμφωνα με τη Βουλγαρία είναι βουλγαρικό μνημείο του βοεβόδα Βέλκο Σκοτσιβίρτσετο και της τσέτας (ομάδας) του.

Οι κάτοικοι του χωριού Κλέπατς, μερικοί  είναι απόγονοι των μελών αυτής της τσέτας, που γράφονται εδώ σε αυτό το μνημείο, λένε ότι το μνημείο άλλαξε αυτή την άνοιξη, επειδή ο τάφος όπου αναπαύθηκαν τα λείψανα των κομιτατζήδων καταστράφηκε εντελώς και έπρεπε να έχουν έναν άξιο και αιώνιο τόπο ανάπαυσης. 

Λένε επίσης ότι το μνημείο αντικαταστάθηκε με  το  κυριλλικό – σλαβομακεδονικό αλφάβητο, επειδή σύμφωνα με αυτούς αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν και πέθαναν εδώ για ελευθερία από τον Οθωμανό ζυγό και ότι ποτέ δεν υπήρχαν Βούλγαροι σε αυτό το μέρος, ούτε κανείς από αυτούς πολέμησε για τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την τηλεόραση Sitel  των Σκοπίων, οι κάτοικοι του Κλέπατς λένε ότι το παλιό μνημείο δεν είναι σπασμένο αλλά έχει αφαιρεθεί και φυλάσσεται σε μέρος του προαυλίου της εκκλησίας. 

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ζόραν Μπογκέσκι, η Βουλγαρία καταχράται πολιτικά την όλη κατάσταση επειδή αυτή η ταφόπλακα δεν είναι πολιτιστικός θησαυρός που προστατεύεται από το νόμο και δεν υπόκειται σε ειδικές διαδικασίες για να παρέμβει.

Η αλλαγή της κατάληξης των ονομάτων

 Σύμφωνα με τον Μπογκέσκι, δεν αμφισβητούνται ούτε τα γραπτά επώνυμα που τελειώνουν στο «σκι», γιατί και σε αυτό το μέρος η Βουλγαρία είχε προβεί σε παραποίηση της ιστορίας.

Ο ίδιος θα σημειώσει ότι οι Βούλγαροι άλλαξαν τις καταλήξεις των ονομάτων  των επαναστατών από «σκι» σε «οφ» για να δείξουν ότι έχουν βουλγαρική καταγωγή.

«Κατά την ανέγερση του μνημείου κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ίδιο το βουλγαρικό κράτος διέπραξε τότε ένα είδος πλαστογραφίας Σίγουρα ο Βέλκο Σκοτσιβίρτσετο δεν πολέμησε για ένωση με τη Βουλγαρία.

 Έτσι, όταν κοιτάξετε τα έγγραφα πολλών ντόπιων επαναστατών, θα τα συναντήσετε πραγματικά με το όνομα και το επώνυμο που τελειώνει σε “σκι”, ενώ στα επίσημα αρχειακά έγγραφα το επώνυμο αυτό έχει διορθωθεί, έτσι ώστε αυτοί οι αναφερόμενοι επαναστάτες και μέλη της ομάδας που πέθαναν, τα ονόματά τους δεν τελειώνουν σε ‘σκι’ αλλά σε ‘οφ’» δήλωσε ο ιστορικός Ζόραν Μπογκέσκι.

https://www.youtube.com/watch?v=0bYYWFZMFI4&t=82s

 

 https://www.echedoros-a.gr

 

 
  

Σχετικά Άρθρα