Αρχική Οικονομία Παναγιώτης Κοτρώνης : Οικονομικα ασύμφορες για τον δήμο οι προτάσεις για LED

Παναγιώτης Κοτρώνης : Οικονομικα ασύμφορες για τον δήμο οι προτάσεις για LED

από ttt

Αφού γλυτώσαμε το δάνειο Αγγελίδη για την αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με νέες τύπου LED, κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο, αφού ο κ.Χρυσάφης μας υπόσχεται ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης).

 

Το επιχείρημα ακριβώς το ίδιο.

Ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ευρώ αφού η διαδικασία πραγματοποιείται από 100% ιδιωτικά κεφάλαια (ο επενδυτής λαμβάνει ένα μέρος της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας).

Το θέμα είναι πολιτικό, είναι ηθικό και ενδεχομένως νομικό.

Η περίπτωση να κερδίσει ο δήμος και οι δημότες του από αυτή την ιστορία δεν «παίζει» καθόλου, από ότι φαίνεται.

Και όμως ο επί πολλά χρόνια δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ.Δανιηλίδης αντικαθιστά σταδιακά από το 2019 τις παλιές τσιμεντένιες κολώνες με νέους μεταλλικούς ιστούς και τα παλιάς τεχνολογίας φωτιστικά με τα νέας τεχνολογίας LED, επιτυγχάνοντας πλήρη και άπλετο ολοκληρωμένο φωτισμό, αποκομίζοντας τεράστιο οικονομικό όφελος από την μειωμένη κατανάλωση.

ταδιακά γίνεται η αντικατάσταση και στους περισσότερους δήμους της Γερμανίας και μάλιστα σε βάθος 30ετίας σε πολλές περιπτώσεις με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Εμείς εδώ απλά αλλάζουμε… λάμπες, δεσμεύοντας το δήμο για δώδεκα χρόνια.

Τα ποσά τεράστια και ασταθή. Από το αρχικό ύψος του προϋπολογισμού από 12.000.000 ευρώ έφτασε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάτω από 7.000.000 ευρώ. Τι να συμβαίνει άραγε;

Και αφού ο κ.Δήμαρχος μας λέει «όλα στο φως», άρα υπάρχει διαφάνεια, γιατί δεν παίρνει την απόφαση το κορυφαίο και αντιπροσωπευτικό όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο, αλλά παραπέμπει την υπόθεση στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία διαθέτει πλαστή πλειοψηφία, ελέω νόμου Νέας Δημοκρατίας ο οποίος ουσιαστικά πλαστογράφησε την βούληση του Σερραϊκού λαού; Τι να φοβάται άραγε;

Και τελευταίο και τεράστιο ερωτηματικό, που παραμένει πεισματικά αναπάντητο.

Ο συγκεκριμένος τύπος λαμπτήρων έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια (το αναφέρουν και οι εταιρείες που εμπορεύονται τους λαμπτήρες LED).

Η κοινή λογική μας λέει, ότι με την λήξη του δανείου ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο δάνειο προκειμένου να αντικαταστήσει αυτούς τους λαμπτήρες. Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ Ραμπότας στην συνεδρίαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, επί δημαρχίας Αγγελίδη, πολλοί δήμοι εγκαταλείπουν αυτού του τύπου τους λαμπτήρες επιλέγοντας άλλους που έχουν διάρκεια ζωής 25 έτη .

Μέχρι να βρούμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ας παρηγορηθούμε με την ιδέα πως στο εξής με τις λάμπες LED θα φωτίζονται πιο καλά οι τρύπες στους δρόμους.Παναγιώτης Κοτρώνης

Αναπληρωτής Συντονιστής Θεματικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΜέΡΑ25 Σερρών.

 
  

Σχετικά Άρθρα