Αρχική Τοπικά Ολοκληρώθηκε η Πιλοτική Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων στην Καστανούσσα με απόλυτη επιτυχία

Ολοκληρώθηκε η Πιλοτική Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων στην Καστανούσσα με απόλυτη επιτυχία

από an

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πιλοτική άσκηση διαχείρισης κρίσεων που έλαβε χώρα το διήμερο 03-04/Σεπτεμβρίου στην Καστανούσσα Σιντικής στο πλαίσιο του έργου « Project Help IPA Interreg».

Με πρωτοβουλία του Διεθνές Πανεπιστημίου της Ελλάδας και την συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – ΕΟΔ, του Centre for Development of the South – East Planning Region Strumica και του Crisis Management Center η επιχειρησιακή δράση ολοκληρώθηκε με το αποτέλεσμα να είναι άκρως ικανοποιητικό.

Το πρόγραμμα ουσιαστικά προέβλεπε τη δημιουργία και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Επιχειρήσεων για την παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτου ανάγκης. Για τον λόγο αυτό τοποθετήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Καστανούσσας του Δήμου Σιντικής δύο παντελώς εξοπλισμένα containers, εκ των οποίων το ένα αποτελεί τη Μονάδα Ελέγχου και Διαχείρισης Κρίσεων και το άλλο τη Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.

Η Μονάδα ελέγχου και Διαχείρισης Κρίσεων να αναφέρουμε ότι αποτελεί μια μεταφερόμενη αυτόνομη μονάδα, κατάλληλη για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που μπορεί να μεταφερθεί άμεσα (είτε με ελικόπτερο είτε με φορτηγό) και να στηθεί σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές , όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές. Τροφοδοτείται  από γεννήτρια γεγονός που της επιτρέπει μεγάλη αυτονομία και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδιπλώνει και να διπλασιάζεται  ανάλογα την γεωγραφία του χώρου. Είναι εφοδιασμένη με ένα Σύστημα Πληροφοριών Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (M.I.S) για να υποστηρίζει όλες τις φάσεις διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσεγγίζουν και την Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών, που διαθέτει όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και είναι πλήρως εφοδιασμένη με μεγάλο όγκο ιατρικών αναλώσιμων και καθετί που χρειάζεται ένα γιατρός σε μια έκτακτη ανάγκη (απινιδωτή, συσκευή οξυγόνου, συσκευές διασωλήνωσης, χειρουργικό κρεβάτι). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την διεξαγωγή μικρών χειρουργικών επεμβάσεων.

Στην Μονάδα υπάρχουν ακόμα 2 φουσκωτές σκηνές, 35 και 56 τετραγωνικών μέτρων αντίστοιχα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαλογή και νοσηλεία ασθενών, μέχρι αυτοί να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο. Οι σκηνές είναι εξοπλισμένες με στρατιωτικού τύπου πτυσσόμενα κρεβάτια.

Η Δράση και το Επιχειρησιακό Σχέδιο, είχε να κάνει με την διάσωση 3 πεζοπόρων που χάθηκαν στο Όρος Μπέλες και συνάμα η άμεση κινητοποίηση και αντιμετώπιση Πυρκαγιάς από τα Σκόπια μέσω του ορεινού όγκου που χωρίζει τις δύο χώρες. Όλα τα παραπάνω σε ζωντανό χρόνο, ως ένα σοβαρό τεστ ετοιμότητας.

Από πλευράς του Δήμου Σιντικής το παρών έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Αριστείδης Καρατζούλης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευστάθιος Ζαπρίδης, ενώ την ξενάγηση την πραγματοποίησε ο Προιστάμενος του τμήματος των Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και περιφερειακής ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Ιωάννης Κοντζιάμπασης.

 
  

Σχετικά Άρθρα