Αρχική Εθνικά Θέματα Συνομιλίες Ρωσίας Τουρκίας για τη δημιουργία του μαχητικού πέμπτης γενιάς TF-X

Συνομιλίες Ρωσίας Τουρκίας για τη δημιουργία του μαχητικού πέμπτης γενιάς TF-X

από an

Ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, Διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η Ρωσία και η Τουρκία πραγματοποιούν διαβουλεύσεις μεταξύ ειδικών ομάδων για την αλληλεπίδραση στη δημιουργία τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς TF-X, γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική γλώσσα.

«Σε αυτό το στάδιο, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά σε επίπεδο εξειδικευμένων ομάδων για θέματα συνεργασίας στη δημιουργία του τουρκικού εθνικού μαχητικού αεροσκάφους», ανέφερε ο Σουγκάγιεφ το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Από αυτή την άποψη, υπάρχουν ενδιαφέροντες τομείς όπου μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογική βοήθεια, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχουν οι ειδικοί μας στην ανάπτυξη και κατασκευή αεροσκαφών. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τους Τούρκους εταίρους μας. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες λεπτομέρειες σε αυτό το σημείο».

Ο διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού συγκροτήματος αμυντικών βιομηχανιών «TUSAŞ»  Τεμέλ Κοτίλα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς «TF-X» θα εγκαταλείψουν το υπόστεγο στις 18 Μαρτίου 2023, εκτός από το εκπαιδευτικό αεροσκάφος “HÜRJET” και  το ελικόπτερο “ATAK-II”..

Η τελετή παρουσίασης αυτών των αεροπλάνων θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η μακέτα του σχεδιασμού του πρώτου τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς εμφανίστηκε το 2013.

Αναμένεται ότι αυτό το μαχητικό θα τεθεί σε υπηρεσία στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έως το 2028, για να αντικαταστήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Ο στόχος του τουρκικού έργου πέμπτης γενιάς stealth αεροσκαφών ήταν, κατ ‘αρχήν, να ενσωματωθεί στο έργο F-35, μέσω ενός τοπικού τουρκικού αεροπλάνου, το οποίο φιλοδοξούσαν οι σχεδιαστές να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα ελαττώματα του F-35.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χρόνος δεν ήταν παράγοντας πίεσης για το έργο, αλλά αφού η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών F-35, το έργο τουρκικών αεροπλάνων stealth έγινε μια πιο επείγουσα εναλλακτική λύση για το F-35, αν και έγινε πιο δύσκολο η εδραίωση της δυτικής τεχνικής πολιορκίας στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες…

Turk Press

 https://www.echedoros-a.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα