Αρχική Οικονομία Αποζημιώσεις παγετού: Στρεμματική ενίσχυση, ξεκινά η πληρωμή από Τετάρτη, 4 Αυγούστου

Αποζημιώσεις παγετού: Στρεμματική ενίσχυση, ξεκινά η πληρωμή από Τετάρτη, 4 Αυγούστου

από an

Στρεμματική ενίσχυση θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες στους παγετόπληκτους παραγωγούς για ζημιές από τον πρώτο παγετό της άνοιξης σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ροδάκινα και νεκταρίνια.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Θράκης, «σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τις αποζημιώσεις από τον πρώτο παγετό της άνοιξης σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ροδάκινα και νεκταρίνια, υπήρξε ενημέρωση πως οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν στους λογαριασμούς των παραγωγών δικαιούχων σταδιακά από την Τετάρτη (4 Αυγούστου 2021).

Τελικά θα χορηγηθεί στρεμματική ενίσχυση στους παραγωγούς και γίνεται διαχωρισμός σε ζημιά για ποσοστό 80% και 65%. Τα μήλα και τα αχλάδια θα αποζημιωθούν από τέλη Αυγούστου. Παραμένουν σε εκρεμμότητα οι όψιμες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές. Για αυτά θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωμή αποζημιώσεων στην ΕΕ».

Από την πλευρά του όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας κ. Μάκης Αντωνιάδης, «από την αρχή μιλούσαμε για στρεμματική αποζημίωση. Μετά από δύο ατυχείς εξαγγελίες του ΥπΑΑΤ που αφορούσαν τον παγετό που έπληξε την άνοιξη τις καλλιέργειες στην Ημαθία η μεν πρώτη έλεγε ότι θα αποζημιωθούμε στο 40% της ασφαλιζόμενης αξίας κάτι που δεν έγινε. Η δε δεύτερη έλεγε ότι θα αποζημιωθούμε στο 40% βάσει εξατομικευμένων εκτιμήσεων κάτι που εκ των πραγμάτων δεν ήταν δυνατόν να γίνει λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ.

Και φτάσαμε στο τέλος Ιουλίου για να γίνει αυτό που όλοι λέγαμε, στρεμματική αποζημιώση, φυσικά και αυτή στο πόδι, καθώς πολλοί θα μείνουν εκτός αποζημιώσεων. Συμπέρασμα: Πρέπει ο Υπουργός να ελέγχει δύο και τρεις φορές αυτά που του προτείνουν να πει για να μη εκτίθεται. Συμπέρασμα για τον αγρότη: αυτές οι αποζημιώσεις δεν είναι δίκαιες. Ειδικά για κάποιους που έχουν ζημιά 100% και περιμένουν άμεσα τα χρήματα».

Παϊσιάδης Σταύρος
www.agrotypos.gr/
 
  

Σχετικά Άρθρα