Αρχική Πολιτική Απόστολος Τζιτζικώστας: «Αναγκαία η συνεργασία ΕΕ, Εθνικών Κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Αναγκαία η συνεργασία ΕΕ, Εθνικών Κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»

από an

Στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, βρίσκεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων ΓιάνεςΛέναρτσιτς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισκέφθηκε σήμερα 25 Αυγούστου τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο την Πολιτική Προστασία και την Διαχείριση Κρίσεων, υπό το πρίσμα των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την αποδοχή της πρόσκλησης να έρθει στην Ελλάδα, αλλά και να επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τους συναδέλφους του Περιφερειάρχες που βρέθηκαν στην σύσκεψη, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, κάνοντας ειδικά αναφορά στην Αττική και την Βόρεια Εύβοια.

«Στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, μετράμε τον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού», σημείωσε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στον κ. Λένατσιτς τον ευχαρίστησε ακόμα για το γεγονός ότι «ενεργοποιήθηκε έγκαιρα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και πολλά κράτη – μέλη έσπευσαν να βρεθούν στο πλευρό της Ελλάδας για την κατάσβεση των πυρκαγιών», κάτι που αποδείχθηκε κομβικό σε πολλές περιπτώσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως η ευρωπαϊκή βοήθεια δείχνει «πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περιόδους κρίσης»,υπογραμμίζοντας πως τώρα τη χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο για την επόμενη μέρα της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το μέλλον, επισημαίνοντας πως οι φυσικές καταστροφές όσο περνάνε τα χρόνια θα γίνονται μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών με κύριο άξονα την αποκέντρωση της δομής διαχείρισης κρίσεων.

 
  

Σχετικά Άρθρα