Αρχική Εθνικά Θέματα Απογοητευμένη η Βουλγαρία από το ψήφισμα των «κόκκινων γραμμών» στα Σκόπια

Απογοητευμένη η Βουλγαρία από το ψήφισμα των «κόκκινων γραμμών» στα Σκόπια

από an

Σόφια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι απογοητευμένο με το ψήφισμα της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που εκδόθηκε στις 29 Ιουλίου 2021 και σημειώνει με λύπη ότι αυτή η πράξη έρχεται σε μια στιγμή που ο διμερής διάλογος μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, ως αποτέλεσμα  των συνεχιζόμενων προσπαθειών , έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια πιο θετική και πολλά υποσχόμενη φάση, ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Βουλγαρία προσβλέπει στην επίσημη δημοσίευση του ψηφίσματος προκειμένου να αναλύσει προσεκτικά το περιεχόμενό του ως προς τη συμβατότητά του με τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που υπεγράφη και επικυρώθηκε από τη Συνέλευση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας το 2017, καθώς και το δυνητικό αντίκτυπο αυτού του εγγράφου στον μέχρι τώρα διάλογο.

Θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για τη Βουλγαρία να κινητοποιήσει ή να δικαιολογήσει τη μη εκπλήρωση της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 μέσω τέτοιων πράξεων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Ο μόνος σωστός τρόπος για να βρούμε βιώσιμες και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στις τρέχουσες προκλήσεις στις σχέσεις μας είναι η αυστηρή τήρηση των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που έχουν επιτευχθεί, η αποτελεσματική και ευσυνείδητη εφαρμογή τους, καθώς και η διατήρηση ενός ειλικρινούς και πλήρους διαλόγου».

Χθες, το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις κρατικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία. Ένα έργο για τις λεγόμενες “κόκκινες γραμμές” που πρέπει να τηρούνται από τους διαπραγματευτές.

24 Часа

https://www.echedoros-a.gr

 
  

Σχετικά Άρθρα