Αρχική Πολιτική Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

από an

Μετά από περίπου οκτώ μήνες δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Από σήμερα καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι επιστήμονες μετά την χθεσινή τους συνεδρίαση αποφάσισαν το μέτρο αυτό να ισχύσει για όλους, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Πάντως, η υποχρέωση μπορεί να καταργήθηκε, η σύσταση για χρήση της, ωστόσο παραμένει, για τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Την ίδια ώρα, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

«Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη μάσκα ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σειρά μέτρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ σύντομα και φέρνουν την πλήρη κανονικότητα ένα βήμα πιο κοντά.

Από τις 28 Ιουλίου ότι καταργείται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ καταργείται και η διενέργεια self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους και σε όσους πάνε σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, από τις 28 Ιουνίου:

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Αίρεται η υποχρέωση self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10

Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα

Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β΄ κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των ομάδων υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Την ίδια ώρα για τον δημόσιο τομέα ανακοινώθηκε ότι μπορούν να επανέλθουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εργασίες τους εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου (κατηγορία α’) θα βρίσκονται σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στο δημόσιο, με κατά προτίμηση –αλλά όχι αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, με βάση τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο δηλαδή ένα άτομο ανά 16 τ.μ. και με χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έχουν σχηματιστεί ουρές.

 
  

Σχετικά Άρθρα