Αρχική Εθνικά Θέματα Ο στρίγκλος που έγινε για λίγο αρνάκι

Ο στρίγκλος που έγινε για λίγο αρνάκι

από an

«Δεν θέλω να συναντηθώ με τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί οι Έλληνες σκότωσαν πρόσφυγες. Τα σύνορά μας δεν κλείνουν και δεν θα συζητήσουμε άλλο αυτό το θέμα. Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ως τώρα. Επιπρόσθετα, βουλιάζουν βάρκες και η προσέγγισή τους είναι βίαιη», «Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να φωτογραφηθώ μαζί με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετοί να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά». 

Αυτά έλεγε ο λαλίστατος αρχηγός της «Φαμίλιας Ερντογάν» για τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε εξαπολύσει στον Έβρο τις ορδές των (δήθεν) προσφύγων οι οποίες όμως μιλούσαν Τουρκικά, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και να την σύρει σε ένα υποχρεωτικό «συμβιβασμό» με όρους νικητή σε ηττημένο πολεμικής αναμέτρησης.

Λεωνίδας Κουμάκης

Στις 10 Μαρτίου 2020 μάλιστα μίλησε σαν Σουλτάνος προς τονβεζίρη του: «Ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο και να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και την επομένη (11/3/2020) κατηγόρησε τους Έλληνες ότι είναι Ναζίεπειδή «έκλεισαν τα σύνορά τους» εκφράζοντας την οργή του για την  παταγώδη αποτυχία διάρρηξης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, κάτι που οι αυλικοί του θεωρούσαν «εύκολη υπόθεση».Τώρα αν η Τουρκία έκλεισε τα δικά της σύνορα προς την Συρία με ένα τείχος 781 χιλιομέτρων, αυτό δεν σημαίνει γι΄ αυτόν ότι οι Τούρκοι είναι Ναζί…

Είχαν βέβαια προηγηθεί πολλές άλλες κινήσεις μέσα στο γνωστό πλαίσιο ανασύστασης νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας από το καθεστώς ισλαμιστών και φασιστών που ελέγχει την τουρκική εξουσία με την αποφασιστική βοήθεια του τουρκικού υπόκοσμου: Υπογράφηκε το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» (Νοέμβριος 2019), ακολούθησε η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο ΜεβλούτΤσαβούσογλου επίμονα φώναζε πως στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά «χωρίς ξεκάθαρη κυριαρχία», ο ίδιος ο αρχηγός της τουρκικής «Φαμίλιας» αυτοπροσώπως διακήρυξε (20/2/2020) πως «η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», ο ΧουλουσίΑκάρ μιλούσε για «Αποστρατικοποίηση 16 νησιών», το Τουρκικό ΥΠΕΞ για «καταπίεση» μουσουλμάνων στην Ελληνική Θράκη κ.ο.κ.

Το τουρκικό, επιθετικό bullyingκαι ο υβριδικός πόλεμος ήταν τόσο εξοργιστικά, ώστε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες (19/2/2020), κατά την ακρόαση του (τότε) Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ Κρίστοφερ Ρόμπινσον, ο οποίος κάλεσε «όλες τις πλευρές» να δείξουν αυτοσυγκράτηση, κυριολεκτικά εξερράγη:«Όλες οι πλευρές είπατε; Μα υπάρχει μόνο μια πλευρά που δημιουργεί προβλήματα, η Τουρκία η οποία προχωράει σε αυτή την παράλογη διακοίνωση ότι αυτό το θαλάσσιο κομμάτι που διασχίζει τα διεθνή ύδατα και κατ΄ακρίβεια περιοχές της Ελλάδας όπως και της Κύπρου, είναι δικό της, άρα γιατί καλούμε όλες οι πλευρές που εμπλέκονται; Οι άλλες πλευρές δεν κάνουν απολύτως τίποτα εκτός από το να είναι τα θύματα μιας ενέργειας που αμφισβητεί τις δικές τους ΑΟΖ.Γιατί λέμε όλες οι πλευρές όταν ξέρουμε ότι μόνο μία πλευρά δημιούργησε το πρόβλημα; Κι αυτή είναι η Τουρκία!»

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν μετά τιςθρασύτατες απόπειρες επιβολής νέο-οθωμανικών τετελεσμένων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα, στην Λιβύη, στην Συρία, στο Ιράκ, στην Αρμενία κ.α., δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να μεταμορφωθεί από αδίστακτος λύκοςσε άκακο αρνάκιστην σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών του  Βορειοατλαντικού Συμφώνου (Ιούνιος 2021). Με ασυνήθιστεςγι’ αυτόν πολιτισμένες δηλώσεις ηρεμίας απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους συνομιλητές του:Τον Γάλλο Πρόεδρο ΕμμανουέλΜακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, την Γερμανίδα Καγκελάριο ΆγκελαΜέρκελ,τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον Πρόεδρο της ΛιθουανίαςΓκιτάναςΝαουσέντα, τον Πρόεδρο της Λετονίας ΈγκιλςΛέβιτς, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όλα αυτά βέβαια έχουν την εξήγηση τους.

Ο ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν έχει αποδείξει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πάσχει από φαντασιώσεις αλλά δεν διστάζει να «προσαρμόζεται» όπου είναι αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλίσει την μακροημέρευση της εξουσίας και της «Φαμίλιας» του.

Δεν είναι μόνο η φαντασίωση ανασύστασης νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα στον 21ο αιώνα. Υπάρχουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως π.χ. το διάγγελμα του στις 25 Μαρτίου 2020, με το οποίο καλούσε τον Τουρκικό λαό σε «υπομονή» και «κατανόηση» διαβεβαιώνοντας όλους πως «Η Τουρκία θα ξεπεράσει την πανδημία του κορονοιούσε 2-3 εβδομάδες». Όλοι βέβαια γνωρίζουμε τώρα πως η φαντασίωση αυτή οδήγησε την χώρα του σε πολλά εκατομμύρια κρουσμάτων, δεκάδες χιλιάδες θανάτων και ότι ο κορονοιόςσυνεχίζει να καταταλαιπωρεί ακόμα την Τουρκία.

Ο ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν, όπως όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί, έχουν αποδείξει ότι χωρίς πολύ «γερές πλάτες», δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν στροφή 180 μοιρών στους στόχους τους. Προσωρινά βέβαια, μέχρι να ξαναβρεθεί η ευκαιρία να επανέλθουν.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α :  Αυτό ακριβώς συνέβη και στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2021. Ένα μήνα μετά (Ιούλιος 2021) ο Ρ. Τ. Ερντογάν, θα επισκεφτεί την  κατεχόμενη Αμμόχωστομε μεγάλη πιθανότητα να δυναμιτίσει συνειδητάό,τι έκανε στις Βρυξέλλες αναγκαστικά. Η κατεχόμενη Κύπρος βρίσκεται υπό έλεγχο με απροκάλυπτη τουρκική τρομοκρατία – όσοι δεν ήθελαν να «ψηφίσουν» το ανδρείκελο Τατάρ «πείστηκαν» με ένα πιστόλι όπως αποκαλύπτει ο αρχιμαφιόζος – πρώην συνεργάτης της τουρκικής εξουσίας ΣεντάτΠεκέρ. Η κατεχόμενη Κύπρος αποτελεί πολύτιμη βάση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αποθήκευσης ναρκωτικών (ο γιός του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ΜπιναλίΓιλντιρίμ φαίνεται να έχει εξαιρετικές επιδώσεις με την βοήθεια «ασυλίας» που απολαμβάνουν τα πλοία του για «μεταφορές» από Κολομβία ή Βενεζουέλα) και παράνομου τζόγου.

Τι έγινε λοιπόν και τι ειπώθηκε μέσα στις κλειστές αίθουσες δεν έχει καμιά σημασία για τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν έχει σημασία αν ο Μπάιντεν του ζήτησε να «συμμαζευτεί» για να μην έχει άλλες κυρώσεις, αν ο Τζόνσον ή η Μέρκελ του είπαν να ξεχάσει τα «δύο κράτη» στην Κύπρο, αν ο Μακρόν τον κάλεσε να μην ανακατεύεται μέσα στην Γαλλία και αλλού ή αν το ΝΑΤΟ κάλεσε την Τουρκία να αποφασίσει με ποιον είναι.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έπρεπε να δημιουργήσει μόνο θετικές ειδήσεις – άσχετα με την πορεία των συζητήσεων.

Έπρεπε να εμφανιστεί πιστός οπαδός του διαλόγου και διαλλακτικός για να προστατέψει την πολιτική του επιβίωση.

Τα πράγματα έχουν αγριέψει για τα καλά,  όχι μόνο έξω, αλλά και μέσα στην Τουρκία.

Όταν το 2007 το «Σκάνδαλο Σουσουρλούκ» αποκάλυψε την αγαστή συνεργασία της Τουρκικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας με τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, η κορυφή της πολιτικής εξουσίας ήταν ακόμα «καθαρή», κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Ο φυλακισμένος πρώην συν-αρχηγός του φιλοκουρδικούHDP,χαρισματικός ΣελαχετίνΝτεμιρτάς, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του δήλωσε στον δημοσιογράφο Μουράτ Άκσοι (14 Ιουνίου 2021) πως «Αυτό που βλέπουμε με τις αποκαλύψεις του ΣεντάτΠεκέρ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όταν μια μέρα αποκαλυφθούν τα πάντα, τότε η Τουρκία θα ζήσει ένα πραγματικό σοκ».

Στην σημερινή Τουρκία που σαπίζει μέσα σε ένα όργιο σκανδάλων, σύσσωμη η αντιπολίτευση προειδοποιεί όσους σκέφτονται να επενδύσουν στο Κανάλι Κωνσταντινούπολης, ότι όταν κάποτε έρθει στην εξουσία, θα χάσουν τα λεφτά τους. Αν μέσα στο βαρύ αυτό κλίμα προσθέσει κανείς την ανεργία, τον υψηλό πληθωρισμό, την ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, την κατάρρευση της δημοτικότητας των διαχειριστών της τουρκικής εξουσίας κ.α. καταλαβαίνει καλύτερα γιατί ο Ρ. Τ. Ερντογάν επέλεξε να προσποιηθεί, έστω και για λίγο, το άκακο αρνάκι…

 

Πηγή

 
  

Σχετικά Άρθρα