Αρχική Οικονομία Σύσκεψη Καραμανλή με προέδρους του ΤΟΕΒ της ΠΕ Σερρών.

Σύσκεψη Καραμανλή με προέδρους του ΤΟΕΒ της ΠΕ Σερρών.

από user1

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, με τους προέδρους και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Σερρών,  ο υπουργός Υποδομών  Κώστας Καραμανλής, τόνισε:

«Χρειάζεται ένα συνολικό έργο για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα»

Οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Σερρών δήλωσαν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από την συνάντηση και ανέφεραν πως ήταν μια καλή και εποικοδομητική και με θετικά αποτελέσματα σύσκεψη

Η αντιπλημμυρική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και οι δράσεις που προχωρά το υπουργείο Υποδομών ήταν το θέμα της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στις 3:00μ.μ., στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών .

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο και την συμμετοχή των προέδρων και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ της  Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, τους κύριους Κώστα Στεφανίδη (ΤΟΕΒ 1ου Αρδευτικού Δικτύου), Κώστα Μαναβούδη (ΤΟΕΒ Προβατά), Αντώνη Καχπάνη (ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου), Δημήτρη Χύτα (ΤΟΕΒ Νιγρίτας), Κώστα Νταράκη (ΤΟΕΒ Επαρχίας Φυλλίδας), Φώτη Καταρτζή (ΤΟΕΒ Δημητριτσίου), Κώστα Γεωργόπουλο (ΤΟΕΒ Νεοχωρίου), Δημήτρη Γκιοργκίνη (ΤΟΕΒ Νέου Σκοπού), Θεόδωρο Αλιατίδη (ΤΟΕΒ Ψυχικού Πεθελινού) και τον ΓΟΕΒ Πεδιάδας Σερρών ο κ. Σταύρος Πανιόπουλος. Συμμετείχε επίσης ο Γιάννης Χατζόπουλος, Ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και υποβοήθησης των δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επισημαίνεται ότι πριν την σύσκεψη ο Υπουργός κ. Καραμανλής είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές στους δήμους Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παππά.

 Οι πρόεδροι  και οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικά την περίοδο αυτή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και ζήτησαν την βοήθεια του υπουργείου για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Ο υπουργός κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου καθώς επίσης και στις πιστώσεις  των έργων που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία  στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μέσω του Υπουργείου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε μια συνάντηση στην περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με τον αντιπεριφερειάρχη και τους προέδρους των ΤΟΕΒ, για να τους ενημερώσουμε για όλες τις δράσεις που έχουμε αναλάβει ως υπουργείο Υποδομών με τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μέσα σε τρεις βδομάδες αποδεσμεύτηκαν πιστώσεις από το υπουργείο Υποδομών πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, απευθείας στους δήμους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανακύψανε από την θεομηνία  που ζήσαμε πριν λίγες εβδομάδες. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές τις χρηματοδοτήσεις πάνε στην αγροτική οδοποιία, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα και είδαμε και νέους τρόπους χρηματοδότησης για μηχανήματα και αντλίες που πρέπει να πάρουν οι ΤΟΕΒ μέσω προγραμμάτων που υπάρχουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να κάνουν άντληση των υδάτων όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα  με τα πλημμυρικά φαινόμενα  ήταν μια ζωηρή κουβέντα όπως πάντα, διότι τα προβλήματα ήταν πολλά και θέλω να ελπίζω ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά»

«Το πιο σημαντικό είναι αυτό που έγινε σήμερα το πρωί. Σήμερα με τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, νομίζω ότι δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα πενήντα ετών. Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νομού. Επομένως εγκρίνεται ένα τεράστιο πρόγραμμα έξη εκατομμύρια ευρώ, από το INTEREC και του υπουργείου Υποδομών, θα κάνουμε ένα master plan, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. Να ενισχύσουμε τα αναχώματα στη λίμνη Κερκίνη, να καθαρίσουμε τον Στρυμόνα και να  αντιμετωπίσουμε επιτέλους όλα αυτά τα προβλήματα, το μεγάλο ζήτημα είναι να μην βρεθούμε μετά από  δύο τρία χρόνια να συζητάμε τα πάλι τα ίδια. Επομένως ναι να δώσουμε βοήθεια στους ΤΟΕΒ, στους δήμους αλλά το μακροπρόθεσμο είναι να βρούμε μια ολική λύση για αυτό χρειάζεται μια συνολική μελέτη, για αυτό χρειάζεται ένα συνολικό έργο για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος στα φαινόμενα τα πλημμυρικά που έχουμε ανά δύο, τρία χρόνια και λόγω της κλιματική αλλαγής θα έχουμε και πιο συχνά».

Αναφερόμενος στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, τόνισε: « Να ευχαριστήσω όλους τους προέδρους των ΤΟΕΒ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση . Αυτό που έλεγα πάντοτε ότι πρέπει να κάνουμε υποδομές. Δυστυχώς οι ΤΟΕΒ έχουν μείνει πίσω όπως και άλλοι φορείς. Και πρέπει αυτή τη στιγμή, να κάνουμε πράγματα πλήρως κοστολογημένα ούτως ώστε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. υπουργό γιατί έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που ξεκίνησε σήμερα ,δηλαδή την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος όσο αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, και όχι αποσπασματικά είναι η μεγάλη αρχή να μπουν όλα σε μια σειρά. Και επίσης να βρεθεί μια φόρμουλα να χρηματοδοτηθούν οι κατά τόπους ΤΟΕΒ και ιδίως αυτοί που έχουν πλημμυρίσει και έχουν τα προβλήματα, ούτως ώστε να αντικαταστήσουν άμεσα τον εξοπλισμό τους ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και πολλές φορές επικίνδυνος και χωρίς να μπορεί να έχει αποδώσει. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συνεργαστούν και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό, υπάρχει και η δυνατότητα από την κυβέρνηση να βοηθήσει μέσω της Περιφέρειας και μέσω των Δήμων. Είμαστε σε καλό δρόμο θέλει δουλειά, λίγα λόγια και έργα»

«Μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση με θετικό αποτέλεσμα»

Οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ , δήλωσαν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από την συνάντηση, όπως ανέφεραν ήταν μι καλή και εποικοδομητική και με θετικά αποτελέσματα σύσκεψη.

«Η σύσκεψη είχε θέμα το την αντιπλημμυρική προστασία του νομού, συζητήθηκε η γνώμη όλων των ΤΟΕΒ, επειδή κάθε ΤΟΕΒ έχει το δικό του αποστραγγιστικό δίκτυο, ώστε να γνωρίζουν την κατάσταση και αν και πόσο εξυπηρετεί την αντιπλημμυρική προστασία. Κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις για κάποιες παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι ήταν μια καλή συνάντηση με θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κώστας Μαναβούδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΟΕΒ Προβατά.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επαρχίας Φυλλίδας, Κώστας Νταράκης, τόνισε: «Η κατάσταση στην δικιά μας περιοχή  είναι πάρα πολύ δύσκολη .Είμαστε σε μια περιοχή που όλα τα νερά καταλήγουν εκεί, είμαστε στο χαμηλότερο σημείο. Και πρέπει αυτιά τα νερά να τα στείλουμε στο Στρυμόνα. Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα όπως μας υποσχέθηκε ο υπουργός μέσω της Περιφέρειας. Η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Ευχαριστούμε τον  υπουργό  και τον αντιπεριφερειάρχη μας».

https://www.e-simerini.com/a/news/%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bb%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf/

 

 
  

Σχετικά Άρθρα