Αρχική Κοινωνικά Σέρρες: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σέρρες: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

από user1
  1. 18η Διδακτική περίοδος 2020-2021
  2. Μάθημα 13ο , Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
  3. Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ:  Η Επανάσταση του 1821. Τα γεγονότα των ετών 1824-1827.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος, φιλόλογος

Η ελληνική Επανάσταση του 1821, ο μεγαλύτερος σταθμός της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, σφραγίζει την εθνική πορεία των Ελλήνων. Ο επικός απελευθερωτικός αγώνας της παλιγγενεσίας, μακροχρόνιος, άνισος, με κορυφώσεις ηρωισμού αλλά και με περιόδους κάμψης και κατάπτωσης, μετά από βαρύτατες θυσίες πέτυχε την ίδρυση του ελληνικού κράτους και επέβαλε την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από απουσία αιώνων, στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Στη συνείδηση του έθνους έλαβε θρυλικές διαστάσεις και ενέπνευσε τις επόμενες γενιές για διαδοχικές απελευθερωτικές εξορμήσεις, ενώ σε καιρούς δοκιμασίας τις εμψύχωσε για καρτερία και αντίσταση.

Στο τρίτο αυτό – ουσιαστικά – φετινό (διδ. περιόδου 2020-21) μάθημα για την ελλ. επανάσταση γίνεται αναφορά στα γεγονότα της περιόδου 1824-1827, περίοδος που είναι η κρισιμότερη για την επιτυχία της επανάστασης. Είναι η περίοδος που η εσωτερική πολιτική κρίση πήρε τη μορφή ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης, που σε συνδυασμό με τη σύμπραξη Τουρκίας-Αιγύπτου και την απόβαση αιγυπτιακών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο έφεραν τους Έλληνες σε πολύ δύσκολη θέση και έθεσαν σε δοκιμασία την επανάσταση. Σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα η ελληνική νίκη στη ναυμαχία του Γέροντα, η πολιορκία και η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου και η πληθωρική στρατιωτική δράση του ακατάβλητου Γ. Καραϊσκάκη στη Ρούμελη, μέχρι το θάνατό του στη μάχη του Φαλήρου.

O Γεώργιος   Ευαγ.  Κωστούρος, γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 9η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής παρουσιάζοντας 1-2 μαθήματα το χρόνο.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g)

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. 

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626 

Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

       Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ

  και η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α. και η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

 

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

 

 
  

Σχετικά Άρθρα