Για τον ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν γραφτεί πολλά. Όπως και με τις σχέσεις μελών του με Τούρκους διπλωμάτες και πολιτικούς. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις κατά του ΕΛΙΑΜΕΠ από πολλούς πολιτικούς, διπλωμάτες, επιστήμονες γνώστες της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θεματολογίας κλπ.
Έτσι το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα (στην πρώτη σελίδα και στις 8, 9 και 10) συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθηνών της ΝΔ και Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος διακρίνεται για την ευθύτητα των απόψεών του, χωρίς να μασάει τα λόγια του!
Ενός έμπειρου πολιτικού, αφού επί πολλά χρόνια εκλέγεται από τον Αθηναϊκό λαό που δείχνει να τον εμπιστεύεται!
Στην εν λόγω συνέντευξη ερωτήθηκε και για το ΕΛΙΑΜΕΠ!
Ερώτηση:
Πάμε λίγο και στα εθνικά θέματα. Διερευνητικές επαφές. Γιατί μπήκαμε στη διαδικασία και θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη γενικότερη παρουσία του ΕΛΙΑΜΕΠ στη συζήτηση στην χώρα μας για τα Ελληνοτουρκικά:
Νικήτας Κακλαμάνης:
Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε – το έχω διαβάσει και στην εφημερίδα σας – ότι “διερευνητική επαφή” δε σημαίνει έναρξη ουσιαστικού διαλόγου. Πρόκειται για ομάδες τεχνοκρατών που συζητούν – αν συμφωνήσουν, κρατάω ιδιαίτερα μεγάλες επιφυλάξεις – ποια είναι τα θέματα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στον διάλογο. Η Ελλάδα, παγίως και για χρόνια πολλά, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή κι αυτό δεν άλλαξε μέχρι σήμερα, αναγνωρίζει ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία. Η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν.
Όχι γενικά και αόριστα οι θαλάσσιες ζώνες όπως αναφέρουν οι “ειδήμονες” του ΕΛΙΑΜΕΠ! Ξεκαθαρίζω λοιπόν. Η αποκλειστική διαφορά μας με την Τουρκία είναι: Η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν…
Ερώτηση:
Ποια είναι η γνώμη σας συγκεκριμένα για το ΕΛΙΑΜΕΠ;
Νικήτας Κακλαμάνης:
Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει γεμίσει – αν το δείτε διαχρονικά – από στελέχη της περιόδου Σημίτη. Επειδή είναι πρόσφατη και η επέτειος των Ιμίων, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν και στήριξαν τις Συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, όπου εκεί για πρώτη φορά “γκριζαρίστηκε” το Αιγαίο με συμφωνία, δυστυχώς, της τότε κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη. Συνεχίζουν το ίδιο μέχρι σήμερα. Αυτοί λοιπόν, εξυπηρετούν μια άλλη πολιτική, εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα, τα οποία δεν μπορούν να λέγονται εθνικά συμφέροντα, πάντως. Ήμουν ανέκαθεν απέναντί τους. Ουδέποτε προσκλήθηκα να παρακολουθήσω ή να μιλήσω σε κάποια εκδήλωσή τους. Όχι ότι με ενδιαφέρει, αλλά προφανώς γνωρίζουν, ότι θα πω αντίθετα πράγματα, με ότι πιστεύουν. Αν πάντως υπάρχει αρραγές πολιτικό μέτωπο στην εθνική γραμμή που σας ανέφερα παραπάνω, με αφήνει παγερά αδιάφορο το τι λένε…
Είναι ακραίος και μισαλλόδοξος ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής;
Μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή των πολιτικών θέσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ στα εθνικά θέματα, το ΕΛΙΑΜΕΠ θεώρησε ότι έπρεπε να απαντήσει! Έτσι, στις 6 Φεβρουαρίου 2021 (την ίδια ημέρα που δημοσιευόταν στην Ελεύθερη Ώρα η συνέντευξη του κ. Νικήτα Κακλαμάνη) το ΕΛΙΑΜΕΠ εξέδιδε μια ανακοίνωση που την τιτλοφορούσε: “Μισαλλόδοξοι και ακραίοι”!
Ξεκινώντας την ανακοίνωση με την φράση:
“Τον τελευταίο καιρό το ΕΛΙΑΜΕΠ δέχεται συστηματικές επιθέσεις από διαφόρους ακραίους κύκλους…”!
Συνεχίζοντας στο μέσον περίπου της τρισέλιδης ανακοινώσεως:
“Το ΕΛΙΑΜΕΠ καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων…”!
Και κλείνει αυτή η ανακοίνωση ως εξής:
“Δεν θα φοβηθούμε κάποιους μισαλλόδοξους, ούτε θα δεχτούμε μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν”!
Επί των σημείων αυτών της ανακοινώσεως του ΕΛΙΑΜΕΠ ξεκινούν οι δικές μας απορίες!
Η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ έχει τυχαία ημερομηνία έκδοσης (6/2) με την συνέντευξη του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα;
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εντάσσεται στους “ακραίους κύκλους”, στους “κάποιους μισαλλόδοξους”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ;
Το ΕΛΙΑΜΕΠ “καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο”, αποκλείοντας από τις διαλέξεις του φωνές που εκφράζουν άλλη πολιτική άποψη με εκείνη του Οργανισμού, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης;
Αυτός είναι ο ελεύθερος και ουσιαστικός διάλογος; Γιατί αν δεν κάνω λάθος, διάλογος σημαίνει, η συζήτηση μεταξύ δυο ή περισσοτέρων προσώπων, που ανταλλάσσουν απόψεις κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και μπορεί οι απόψεις τους να μην συγκλίνουν! Αυτό άλλωστε λέγεται Δημοκρατία! Επιπρόσθετα, “πλουραλιστικός διάλογος” δεν είναι μεταξύ άλλων εννοιών, η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης σε όλες τις πιθανές απόψεις για ένα ζήτημα; Γιατί τότε αυτοαναιρείται το ΕΛΙΑΜΕΠ;
Διά “στόματος” Κωνσταντίνου Καραμανλή…
Αλλά, επειδή έγινε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη συνέντευξη του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ας θυμηθούμε την συγκεκριμένη αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Δωδέκατος Τόμος των αρχείων του), για το Αιγαίο μας, όπου λέγει:
«Το Αιγαίο είναι πάντως κατοχυρωμένο με την Συνθήκη της Λωζάννης. Αν οι Τούρκοι πάρουν μέρος υφαλοκρηπίδας μεγαλύτερης έκτασης αυτής που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότητα της Ελλάδος. Το Αιγαίο είναι 50% ελληνικός χώρος, 42% διεθνής και 8% τουρκικός. Και πάρα ταύτα οι Τούρκοι θέλουν να τον μοιράσουμε στην μέση. Αν γίνει αυτό, διχοτομείται η ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα…»!
Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί μόνο ανθρώπους του ΕΛΙΑΜΕΠ στις διάφορες επαφές του με την Τουρκία, τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει γι αυτήν την ενέργεια ένας καλόπιστος παρατηρητής;
Υ.Γ.
Το κείμενο έχει αποσπάσματα από άρθρο του Παναγιώτη Αποστόλου