Αρχική Ψυχαγωγία ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

από user1
  1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  2. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  3. 18η Διδακτική περίοδος 2020-2021
  4. Μάθημα 16ο , Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
  5. Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ:  Διονύσιος Σολωμός: «Από την Ελευθερία της Πατρίδας στην Πατρίδα της Ελευθερίας».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογος

 

Β Μέρος: Η εξαΰλωση της σολωμικής ελευθερίας

Η εισήγηση αυτή αποτελεί το β μέρος από μια απόπειρα παρουσίασης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμού. Στο α μέρος μας απασχόλησε η ζακυνθινή περίοδος της ζωής του και η διοχέτευση του πατριωτικού αισθήματος στην ποιητική δημιουργία. Στο β μέρος, θα παρακολουθήσουμε την κερκυραϊκή περίοδο του σολωμικού βίου και τα προσωπικά και πνευματικά βιώματα που οδηγούν στο μέστωμα της Ελευθερίας του, στην ένδυσή της με την ακραιφνώς πνευματική της αχλύ. Σε αυτήν την πορεία, έναν πρώτο σταθμό θα αποτελέσουν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, σε παράλληλη ανάγνωση με τους Στοχασμούς του ποιητή, που αποτελούν το πέρασμα από την ακραιφνώς εθνική ελευθερία του Ύμνου σε μια ηθική ελευθερία, στην οποία συνυφαίνεται η ανάγκη αποτίναξης ενός έξωθεν επιβαλλόμενου ζυγού με την ανάγκη υπερνίκησης προσωπικών, εσωτερικών εμποδίων. Τελευταία μας στάση θα αποτελέσει ο «Πόρφυρας», όπου η ελευθερία πια σε μια απολύτως εξαϋλωμένη μορφή νοείται ως δυνατότητα αποτίναξης του φόβου του θανάτου και ως αρμονική συνύπαρξη με το κοσμικό όλον.

 Η Ισιδώρα Μάλαμα είναι παντρεμένη και μητέρα τριών κοριτσιών. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία, έχει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στη «Δημιουργική Γραφή». Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια με θέμα τα Κλασικά Γράμματα και την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει πέντε θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και ποιήματά της σε ποιητικές συλλογές.

Εδώ και καιρό είναι πολύτιμη συνεργάτις στο πνευματικό μας Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» και με τις υπεροχές εισηγήσεις της αναβαθμίζει ουσιαστικά αυτή τη μακροχρόνια πολιτιστική δραστηριότητα.

Καρπός αυτής της πολύμορφης πνευματικής δημιουργικότητας είναι ένα υπέροχο σύγγραμμα, μαζί με την εξαίρετη φιλόλογο και μαθήτρια μου Ντίνα Παπούδα, για τους μαθητές της Γ Λυκείου, πολύτιμο βοήθημα για την Ελληνική Γλώσσα και την Έκθεση.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g)

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. 

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626 

Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

       Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,

  η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α., η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ και  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

 

 
  

Σχετικά Άρθρα