Αρχική Κοινωνικά ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

από user1
  1. Μάθημα 14ο , Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
  2. Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ:  Η Επανάσταση του 1821. Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων από την έναρξη της επανάστασης μέχρι την τελική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

 

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος, φιλόλογος

 

Η ελληνική Επανάσταση του 1821, ο μεγαλύτερος σταθμός της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, σφραγίζει την εθνική πορεία των Ελλήνων. Ο επικός απελευθερωτικός αγώνας της παλιγγενεσίας, μακροχρόνιος, άνισος, με κορυφώσεις ηρωισμού αλλά και με περιόδους κάμψης και κατάπτωσης, μετά από βαρύτατες θυσίες πέτυχε την ίδρυση του ελληνικού κράτους και επέβαλε την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από απουσία αιώνων, στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Στη συνείδηση του έθνους έλαβε θρυλικές διαστάσεις και ενέπνευσε τις επόμενες γενιές για διαδοχικές απελευθερωτικές εξορμήσεις, ενώ σε καιρούς δοκιμασίας τις εμψύχωσε για καρτερία και αντίσταση.

Το τέταρτο και τελευταίο μάθημα για την ελλ. επανάσταση κεντρικό θέμα έχει τη στάση και τον ρόλο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων από την έναρξη της επανάστασης μέχρι την τελική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, το 1832. Παράλληλα γίνεται αναφορά στα τελευταία πολεμικά γεγονότα του Αγώνα (1827-1829) και  στην περίοδο Καποδίστρια (1828-1831).

O Γεώργιος   Ευαγ.  Κωστούρος, γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 9η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής παρουσιάζοντας 1-2 μαθήματα το χρόνο.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g)

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. 

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626 

Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

       Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,

  η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α., η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ και η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

 

 
  

Σχετικά Άρθρα