Αρχική Τοπικά Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος: Η μείωση της τιμής του νερού είναι ορατή όση «στάχτη στα μάτια» κι αν έχουν ορισμένοι

Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος: Η μείωση της τιμής του νερού είναι ορατή όση «στάχτη στα μάτια» κι αν έχουν ορισμένοι

από user1

Η Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη όχι μόνο τήρησε στο ακέραιο την προεκλογική της δέσμευση για μείωση της τιμής του νερού στην περιφέρεια του Δήμου μας αλλά προχώρησε σε γενναία μείωση και στην πόλη των Σερρών.

Αν ο αξιότιμος επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων και διατελέσας πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Θεόδωρος Αραμπατζής ζητούσε ενημέρωση θα γλίτωνε από τον κόπο της σύνταξης μιας ανακοίνωσης που βρίθει ανακριβειών και τον εκθέτει στα μάτια των δημοτών μας.

Οι μειώσεις που ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ αλλά και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών, συμπεριλαμβανομένου και του δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων κ. Παντελή Χράπα, σε πολλές περιπτώσεις στην περιφέρεια του Δήμου όχι μόνο ξεπερνούν το μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης του 20% αλλά αγγίζουν το ποσοστό του 30%.

Συνυπολογίζοντας τη μείωση του 2019 οι μειώσεις που θα απολαμβάνουν σωρευτικά οι κάτοικοι της περιφέρειας του Δήμου μας κυμαίνονται από 30% μέχρι 45%.

Αν αποτελεί «πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών» η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Συμμαχίας Σερραίων και του Δημάρχου Αλέξανδρου Χρυσάφη, τότε η άσκηση κριτικής σε μια απόφαση που ψήφισε ακόμα και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής σου τι είναι;

Αδικεί τον εαυτό του ο κ. Αραμπατζής όταν εγκαλεί τη Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη επειδή προχώρησε στη μείωση της τιμής του νερού 1,5χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η πανδημία του κορωνοϊού που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο μας ανάγκασε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, θέτοντας τη δημόσια υγεία σε πρώτο πλάνο. Αν ο κ. Αραμπατζής μας κατηγορεί για αυτό, τότε δηλώνουμε «ένοχοι»! Επιπρόσθετα, από την πρώτη καραντίνα δοκιμάσθηκε σοβαρά η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΥΑΣ.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Χρυσάφη είχε την πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσει ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Πέτρου Αγγελίδη προχώρησε σε μείωση της τιμής του νερού κατά 17%, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα της απόφασης, ακόμα κι αν ελήφθη αμέσως μετά την εξαγγελία της «Συμμαχίας Σερραίων» και είχε έντονο προεκλογικό «άρωμα»!

Η «Συμμαχία Σερραίων» προετοίμασε μεθοδικά και με κάθε λεπτομέρεια το προεκλογικό της πρόγραμμα και επιβραβεύθηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο από τον Σερραϊκό λαό.

Φυσικά ήταν γνωστή από το καλοκαίρι του 2018 τόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της ήδη από τότε διαμορφωμένης νομολογίας για το ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ όσο και η μείωση του ενεργειακού κόστους από την εγκατάσταση νέων διαχυτών στο Βιολογικό Καθαρισμό, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Παραλείπει δε ο κ. Αραμπατζής σκοπίμως ότι ένα σημαντικό μέρος τη παρούσας μείωσης οφείλεται στην αύξηση του τιμολογίου των δημοσίων φορέων.

Η υιοθέτηση κλιμάκων στις μειώσεις που εξαγγέλθηκαν τις καθιστούν πιο δίκαιες.

Το Επιχειρησιακό Πλάνο 2021-2025 που ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ περιλαμβάνει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την υλοποίηση σημαντικών έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα  που θα επιτρέψουν στο μέλλον να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών και να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις.

Ενοχλεί τον κ. Αραμπατζή η απόφαση για την αυτόματη πληθωριστική προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ από το 2023. Προεξοφλεί, μάλιστα, ότι ο πληθωρισμός «έως το 2025 θα εξουδετερώσει σχεδόν τη μείωση της τιμής του νερού». Είναι απορίας άξιο πως θα συμβεί αυτό όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο πληθωρισμός της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα, που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση της τιμής του νερού. Λησμόνησε, ίσως, ο κ. Αραμπατζής ότι ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ το 2011 έλαβε και ο ίδιος ανάλογη απόφαση για πληθωριστική προσαρμογή του τιμολογίου!

Αναμέναμε, λοιπόν, ότι θα ήταν ο πρώτος που θα επικροτούσε την αύξηση της τιμής του νερού κατά 20% σε όσους καταναλώνουν πάνω από 200 κυβικά νερό στο τετράμηνο. Σε μια εποχή που η ορθολογική χρήση του υδατικού δυναμικού καθίσταται υψηλή προτεραιότητα, αυτός που επιλέγει την αλόγιστη χρήση νερού θα πρέπει να πληρώνει και το ανάλογο τίμημα.

Του υπενθυμίζουμε όσα του διαφεύγουνε για τη νέα τιμολογιακή πολιτική, όπως οι σημαντικές μειώσεις σε μια σειρά τελών και η διεύρυνση των ειδικών τιμολογίων.

Δεν θα επέλθει καμία αύξηση στην τιμή του νερού από την ενσωμάτωση του Ειδικού Τέλους 80%. Αντίθετα, οι δημότες θα τύχουν μια μικρής μείωσης καθώς το ειδικό τέλος θα υπολογίζεται με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Άλλωστε, η ενσωμάτωση του Ειδικού Τέλους στην τιμή της ύδρευσης έχει υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν των ΔΕΥΑ της Ελλάδας.

Ο ειδικός αυτός πόρος δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ΔΕΥΑ για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων υποδομής και ενδεχόμενη κατάργησή του θα συνιστούσε τροχοπέδη στο επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης.

Αντί, λοιπόν, να μας μέμφεται ο κ. Αραμπατζής για τη μείωση της τιμής του νερού επιχειρώντας να την υποβαθμίσει θα ήταν φρόνιμο να δώσει εξηγήσεις:

-Για τα 8.500.000 ευρώ ανείσπρακτων λογαριασμών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 10 χρόνια και κληροδοτήθηκαν στη νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΣ

-Για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΣ που εδώ και 10 χρόνια είχε παραπεμφθεί στις καλένδες.

-Για τις προβληματικές μετρήσεις στα χωριά του Δήμου που εκτίναξαν στα ύψη τους λογαριασμούς, σπιλώνοντας την αξιοπιστία της επιχείρησης.

-Για την προχειρότητα στην τιμολογιακή πολιτική των προηγούμενων ετών, όπου χωρίς σχέδιο και με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων οι αυξομειώσεις στις χρεώσεις προσομοίαζαν με γιο-γιο.

Ευχαριστώ τον κ. Αραμπατζή που μπήκε στον κόπο να μελετήσει τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ. Ίσως η «στάχτη» που θεωρεί ότι ρίχνουμε στα μάτια των δημοτών να βρίσκεται στα δικά του μάτια και να τον εμποδίζει να δει την πραγματικότητα!

Οι Σερραίοι «άνοιξαν τα μάτια τους» και επέλεξαν τον Δήμαρχο που στα αλήθεια τους αξίζει.

Καιρός είναι κάποιοι αμετανόητοι και προσκολλημένοι στο χθες να το αποδεχθούνε.

 

Ο Πρόεδρος

Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος

 
  

Σχετικά Άρθρα